Koje se mjere predlažu za otklanjanje uzroka rapidnog odlaska liječnika?

| 31.12.2018. u 15:03h | Objavljeno u Aktualno

Iz Opće bolnice Varaždin odlaze još dva specijalista, kojima u siječnju završava otkazni rok. Riječ je o dr. med. Nikši Bušiću, specijalistu internisti i vd voditelja Odjela za kardiologiju, te njegovoj supruzi dr. med. Nikolini Bušić, specijalisti infektologu. Iako je  njihovo preseljenje u Zagreb posljedica (i) posebnih okolnosti, ipak ponovno skreće pozornost  na problematiku odlaska liječnika iz varaždinske bolnice i mjera koje bi se trebale s tim u vezi poduzimati, tim više što su njihove odjele napustili već neke kolege, kao što su dr. sci. Siniša Car, varaždinski kardiolog koji danas radi u ambulanti obiteljske medicine u Babinu Polju na Mljetu, te dr. med. Sanja Zember, aktualna pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, koja se kao ravnateljica OBV-a, uz ostalo, zalagala za pomlađivanje voditeljskog kadra upravo zbog ublažavanja odlazaka liječnika. Naravno, to ni izdaleka nisu svi liječnici koji su napustili varaždinsku bolnicu, dijelom iz zbog ponuda iz inozemstva, odnosno Austrije, Švicarske…, dok se (preko)brojno nemedicinsko osoblje ne smanjuje.

Svjesni sve većeg gubitka kvalitetnog i neophodnog  medicinskog kadra, zbog čega su pojedini odjela spali na „nekoliko slova“, iz Varaždinske je županije upućen dopis ravnatelju, pročelnicima službi i  voditeljima odjela OBV-a u kojem se traže prijedlozi mjera i aktivnosti za poboljšanje uvjeta rada liječnika, a kako bi se Županija kao osnivač uključila u njihovo rješavanje.

Ravnatelj, pročelnici i voditelji sa stajališta svog odjela ili službe, sažeto i jezgrovito trebali su pripremi analizu i ocjenu postojećeg stanja u službi ili odjelu  s naglaskom na potrebni broj kadrova, kao i  prijedlog mjera za otklanjanje uzroka rapidnog odlaska liječnika te plan provedbe tih mjera s njihovim opisom, načinom i rokom provedbe. Prvenstveno se tražio skup mjera za povećanje visine  plaća, poboljšanje uvjeta rada, racionalizaciju troškova službi ili odjelu s ciljem boljeg iskorištenja kapaciteta, promjene u zapošljavanju nemedicinskog kadra, osvrt na problematiku nedovoljne obrade medicinske dokumentacije s naglaskom na možebitno sankcioniranje liječnika primarne zdravstvene zaštite..

Naime, iako se to prvo pomišlja, nisu plaće u većini slučajeva prvi uzrok odlazaka, već uvjeti rada i napredovanja, sudeći prema anketama među liječnicima. A da se vidi kako tu stoji varaždinska bolnica, dovoljno je reći da tek treba uvesti objedinjeni hitni prijem s trijažom, kojeg koprivnička bolnica, primjerice, već ima jer ga je počela uvoditi još prije dvadeset godina, a prošlog mjeseca u Koprivnicu je stigla i magnetska rezonanca Zbog izostanka objedinjenog hitnog prijema na odjele OBV godinama dolazi velik broj pacijenata koji tu zapravo nisu trebali doći, uslijed čega su bolnički liječnici iznimno opterećeni. Tako nije rijedak slučaj da su mjesečno imali i više od dvadeset dana dežurstva i pripravnosti, zbog čega odlaze u bolnice gdje je broj dežurstava osjetno manji i zbog bolje ekipiranosti, opremljenosti…

Spomenuti dopis u kojem se traži analiza i ocjena postojećeg stanja kadrova, ravnatelj, pročelnici i voditelji odjela OBV primili su još početkom kolovoza. Danas, pet mjeseci kasnije, nije poznato  što su dostavili jer informacija o tome nema, ali zato stižu informacije o odlascima liječnika. Sudeći prema zapisnicima s upravnog vijeća OBV, ni njegovi članovi nisu zadnjih pet mjeseci raspravljali o zatraženim prijedlozima mjera. Je li razlog tome što prijedloga nije bilo ili se drži da kadrovska problematika s prijedlozima mjera nije vrijedna rasprave na upravnom vijeću?