Klizišta na zapadu Varaždinske županije – zaselak Hudini odsječen od Lepoglave

vv / grad lepoglava | 11.3.2018. u 14:56h | Objavljeno u Aktualno

Odron zemlje zatrpao je rano jutros jedinu cestovnu komunikaciju naselja Hudini u Višnjici s ostatkom grada Lepoglave. Naime, uslijed naglog topljenja snijega pojavile su se velike količine vode, koje su prodrle u zemlju te uzrokovale klizište, koje je u zatrpalo lokalnu nerazvrstanu cestu. Uslijed toga,  stanovnici zaselka Hudini u visinskom dijelu Višnjice ostali su bez jedine cestovne komunikacije, a odsječeni od svijeta su, uz žitelje navedenog naselja, i vikendaši koji vikendima posjećuju svoj rodni kraj.

Na teren su odmah izašle gradske službe koje je predvodio načelnik Stožera civilne zaštite grada Lepoglave i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić, ujedno i predsjednik MO Gornja Višnjica na kojem je području došlo do klizišta, te predstavnik tvrtke TTG iz Višnjice, Tomica Zgrebec, tvrtke koja održava lokalne nerazvrstane ceste na gradskom području. Na licu mjesta su dogovorili hitnu privremenu sanaciju klizišta odnosno što brže probijanje cestovne komunikacije kako bi žitelji naselja Hudini i vikendaši mogli svoje automobile odvesti na područje koje nije ugroženo klizištima odnosno kako bi mogli u ponedjeljak otići na posao i vratiti se kućama.

- Reagirali smo promptno i organizirali prvi val pomoći u sanaciji koja bi trebala, ako vrijeme posluži danas biti završena u svojoj prvoj fazi, a to je omogućiti sklanjanje automobila na sigurno zbog daljnje komunikacije s ostatkom grada. Za sad ne postoji ugroza obiteljskih kuća tako da su građani i njihova imovina na sigurnom, ali poučeni višegodišnjim iskustvom klizišta na lepoglavskom području, očekujemo još klizanja terena i raznih odrona jer se najavljuje kiša, a i snijega još uvijek ima koji će učiniti svoje. Pred mještanima zaselka Hudini bit će ovo jedan od najdužih dana, ali službe su na terenu i dajemo sve od sebe da im se maksimalno pomogne – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je cijelo vrijeme na terenu s gradskim službama.

Na žalost, ne samo u navedenom zaselku, došlo je do klizanja tla na još nekoliko lokacija na području grada Lepoglave, većinom na području Višnjice te u Kameničkom Podgorju, a prema prvim informacijama kojima raspolažemo, i vatrogasci su na brojnim tehničkim intervencijama od jutra.