Kinezi razmatraju ulaganje u aerodrom i pokretanje autoindustrije u Varaždinu

| 5.2.2018. u 18:12h | Objavljeno u Aktualno

- Novi vlasnici trenutno evaluiraju projekte Diamond Aircrafta, među ostalima i one koji se odnose na Varaždin. Sve moguće nove aktivnosti uvelike će ovisiti o uvjetima i podršci Grada Varaždina - odgovorili su nam iz austrijske tvrtke Diamond Aircraft Industries (DAI), jedne od vodećih svjetskih tvrtki za proizvodnju zrakoplova općeg zrakoplovstva, na pitanje postoji li interes za investiranje u varaždinski aerodrom, i to nakon što ih je u prosincu prošle godine preuzeo Wanfeng Aviation Industry.

Riječ je o kineskoj tvrtki koja je dio Wanfeng Auto Holding Grupe, globalne tvrtke s više od 60 podružnica širom svijeta te više od 12.000 zaposlenika u šest industrijskih sektora, među kojima su i proizvodnja autodijelova te robotika. U sektoru avijacije, Wangfeng je u posljednjih pet godina uložio u brojne zrakoplovne projekte diljem svijeta, uključujući Češku, Kanadu, Veliku Britaniju i Kinu. Hoće li i u Varaždin, gdje Diamond Aircrafta već ima zemljište, ovisi o postupcima, odnosno podršci gradske vlasti.

Naglasak na podršci gradskih vlasti znakovit je nakon izjave gradonačelnika Ivana Čehoka da će se razmotriti pravne mogućnosti raskidanja postojećeg ugovora, ukoliko sadašnji zakupac ne ostvari ulaganja u infrastrukturu varaždinskog aerodroma. Naime, Diamond Aviation Center (DAC), hrvatska tvrtka-kćer DAI-ja, krajem 2015. potpisao je petogodišnji ugovor o zakupu nekretnina, odnosno varaždinskog aerodroma. DAC je bio zakupac aerodroma i od 2003. do 2008. godine.

- Odmah po preuzimanju DAI, 22. prosinca, novi vlasnik DAI-ja uputio je dopis Gradu u kojem je jasno rečeno da će se krajem siječnja ili početkom veljače javiti Gradu kako bi razgovarali o mogućim investicijama i daljnjem razvoju našeg projekta. Stoga smo ostali zatečeni tom izjavom, naročito naš novi vlasnik, budući da ga se, iako još nije imao priliku doći u Varaždin, proziva neozbiljnim te ga se pokušava "maknuti" s aerodroma u koji je i dalje spreman ulagati - kaže Rajko Rauš, direktor DAC-a.

Napominje da nijedan investitor, pa tako ni novi vlasnik Diamonda, neće investirati ako mu se ne stvore uvjeti za povrat investicije.
- S obzirom na gorko iskustvo iz našeg prvog mandata na aerodromu, sigurno je da smo oprezniji. No, novi vlasnik nema nikakve veze s onim što je bilo te zasad ima vrlo pozitivan i motivirajući stav prema Varaždinu i Hrvatskoj. Gradu će biti poslana i najava investicija koje nisu vezane uz avijaciju, nego za druge grane industrije, prvenstveno automobilsku, pri čemu novi vlasnik našu lokaciju smatra vrlo atraktivnom i zanimljivom te želi ulagati. Hoće li se to ostvariti ne ovisi samo o podršci lokalnih vlasti, već se procjenjuje koliko je i središnja državna vlast zainteresirana za te grane djelatnosti, budući da tako velika ulaganja ne idu bez države - upozorava Rauš.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u