Kako je Grad Varaždin izgubio spor od 30 mil. kn: Ključni svjedoci jedno pričali USKOK-u, a drugo sudu?

vv | 23.7.2019. u 06:31h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin je bio, po glavi stanovnika, grad s najviše POS stanova i POS naselja, a POS stanogradnja znatno doprinosi gospodarskoj aktivnosti u gradu, ali i daje iznimnu sociološku i socijalnu dobrobit jer je većinom riječ o mladim, visokoobrazovnim obiteljima koje dolaze do stana otprilike 30 posto jeftinijeg od tržišne izgradnje te je stoga najprimjereniji način stambenog zbrinjavanja što, uostalom, potvrđuje i to da, kada sam opet postao gradonačelnik, nastavljamo s izgradnjom stanova u Ulici V. Novaka na kojoj je postojala potreba za stanovima jer je u međuvremenu privatni investitor izgradio pet zgrada.

Ovo su završne riječi iz svjedočenja Ivana Čehoka 8. svibnja ove godine tijekom postupka, koji je na varaždinskom Trgovačkom sudu, pokrenuo Ekos Holding protiv Grada Varaždina i Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS) radi isplate kupovine za zemljište u Ulici V. Novaka, koje je 2003. ova tvrtka kupila za desetak eura po kvadratu, a nekoliko godina kasnije dogovorila prodaju JUGS-u za 129, odnosno 149 eura po kvadratu. Taj je spor Grad Varaždin već pravomoćno izgubio jer je Čehok, kao što je rekao na prošlotjednom Gradskom vijeću, na preporuku odvjetnika odlučio da se neće podnijeti žalba na prvostupanjsku presudu, zbog čega Gradu prijeti ovrha od oko 30 milijuna.

Od tog iznosa, 14 milijuna kuna otpada na glavnicu, dok ostatak čine kamate i troškovi spora, koji je pokrenuo Čehokov prethodnik, Goran Habuš. Suočen s nedostatkom novca u JUGS-u i Gradu, pokušavao je uzaludno putem tužbe dokazati da je cijena previsoka, odnosno da su ništavan Sporazum iz 2011. u vezi kupoprodaje zemljišta. Kao argument za to navodilo se da je kupoprodajna cijena protivna moralu društva, budući da su nekretnine prodane po višestruko većoj cijeni nego su kupljene, zatim da o cijeni - sukladno Zakonu o društveno poticajnoj stanogradnji - nije zatraženo mišljenje porezne uprave, a nisu ni osigurana sredstava za kupnju zemljišta, što je suprotno Zakonu o proračunu. Uz to, ukazivalo se i da su sklapanje Sporazuma i povezane radnje obuhvaćene optužnicom USKOK-a.

Kao što smo pisali, sve to je odbacio Trgovački sud, točnije sutkinja Iris Hatvalić Nemec.

-Sude nije prihvatio argumente Grad i JUGS-a te zaklučio da Sporazum nije ništetan, pri čemu je uzeo u obzir svjedočenja Aleksandera Russoa, Roberta Podolnjaka, Jerku Kezele, Branka Godinića, Iris Lamberščak, Janka Kralja, Vladimira Kukeca, Nevenku Knok, Zorana Sveteca i Ivana Čehoka, stoji u presudi.

- Vojvoda je podijelio zadate i uloge okupljenima. Ja sam trebao pripremiti materijale za Gradsko vijeće, Čehok osigurati i dogovoriti iznos iz državnog proračuna, a Ratko Maček u vezi toga dogovoriti razgovore s ministrima i premijerkom, rekao je bivši ravnatelj JUGS-a pred USKOK-om, dodavši da je to bio rezultat prethodnih dogovora Čehoka, Patafte i Vojvode

(više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti)