Kako će izgledati većina u Županijskoj skupštini Varaždinske županije - (ne)jasno Foto: Krešimir Đurić

Kako će izgledati većina u Županijskoj skupštini Varaždinske županije - (ne)jasno

| 19.6.2017. u 16:28h | Objavljeno u Aktualno

- Mogu samo reći da će biti stabilna i komotna većina. Sve će se vidjeti na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine, ne želim govoriti u ime drugih stranaka. Svaka će stranka morati iznijeti svoj stav, tako da ne bi bilo korektno da ja to obrazlažem - rekla nam je Natalija Martinčević iz Narodne stranke - reformisti, koja se nalazi među izabranim vijećnicima Županijske skupštine Varaždinske županije.

Konstituirajuća sjednica održat će se u utorak, 20. lipnja, kada će izabrani vijećnici dati prisegu. Uz izbor Mandatne komisije, Komisije za izbor i imenovanje, Komisije za statutarno-pravna pitanja, Komisije za financije i proračun te Komisije za javna priznanja, vijećnici će izabrati i predsjednika te dva potpredsjednika Županijske skupštine.

Podsjetimo, od ukupno 41 vijećnika, lista HNS-SDP-HSS-HSU-laburisti na izborima je osvojila 19 mjesta, lista HDZ-HSLS 13 mjesta, reformisti sedam, a lista Živog zida dva vijećnička mjesta. Pritom HDZ ima 12 mjesta, HNS osam, reformisti sedam, SDP šest, HSS tri, Živi zid dva te po jedno HSLS, HSU i laburisti.

- Građani su na izborima rekli svoje. Povjerenje da vodi Županiju kao predstavnik izvršne vlasti dobio je gospodin Čačić, a u Županijskoj skupštini je omjer snaga malo drugačiji. Razgovori postoje i smatram da, s obzirom da je HDZ kao stranka dobio najveću potporu birača na izborima za Županijsku skupštinu, da će se poštivati volja birača i da će predsjednik ili predsjednica Skupštine biti iz redova HDZ-a - rekao nam je Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a.

Potvrdio je da su predstavnici HDZ-a razgovarali s reformistima.

- Naravno da je svakom predstavniku izvršne vlasti, bio on župan, gradonačelnik ili načelnik, bitno da ima stabilnost u predstavničkom tijelu - napomenuo je predsjednik Županijskom odbora HDZ-a kojem su nuđene određene pozicije u županijskim institucijama, poput Opće bolnice Varaždin, ali tek treba vidjeti što je dogovoreno.

Pobjeda Radimira Čačića na izborima za župana, kao i podrška koju je HNS na nacionalnoj razini dao HDZ-u, utjecale su na preslagivanje odnosa na lokalnoj razini, iako se to još ne vidi. Dok se županijski SDP još ne izjašnjava o svojoj poziciji u varaždinskoj Županijskoj skupštini, HNS najavljuje da će njihovi vijećnici prvo tražiti izjašnjavanje tko je vlast, a tko oporba, pri čemu naglašavaju da oni ostaju u oporbi.

- Od početka je bilo jasno da smo u oporbi, tako da nije bilo ni riječi o bilo kakvim pregovorima ili slaganju koalicije - objašnjavaju u HNS-u, dodajući da će podržati predsjednika Skupštine, uz napomenu da oporba ima pravo na mjesto potpredsjednika Skupštine.

Usto, odlučeno je da će Predraga Štromara, koji je postao potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, na mjestu županijskog vijećnika zamijeniti Božidar Hajsok, dosadašnji ludbreški gradski vijećnik.

Živi zid Varaždinske županije s dva osvojena vijećnička mjesta bio je poziciji da može odlučivati tko će imati većinu u Skupštini. No, oni su pod samog početka odbijali koalirati.

- Nema koalicija, nema prodaje. Moguća je samo potpora dobrih projekata, planova, ideja, proračuna, uz stalan nadzor provedbe istih i uvid u njihovu zakonitost. Mali smo, ali možemo biti dobar korektiv - poručili su iz Živog zida.