KADROVIRANJA Tko će biti novi direktor Varkoma: dokazani menadžer ili opet – političar?

| 31.7.2017. u 12:56h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varkom, komunalno poduzeće u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, bit će vrlo vjerojatno prvo gradsko poduzeće koje će dobiti novog direktora nakon lokalnih izbora.

Tu, naime, nije potrebno pokretati ili izmišljati razloge za smjenu jer je donedavni direktor Vlado Vlašić podnio ostavku, nakon čega je po ustaljenoj rutini Marijan Cesarec postao v.d. direktorom.

Dakle, trajno rješenje će se tražiti, i to novi nadzorni odbor, a još jedino nije sigurno hoće li se to raditi javnim natje- čajem ili bez njega. Naime, usprkos najavama da direktori gradskih tvrtki i institucija neće biti politički imenovani kao ranije, to se još ne može isključiti s obzirom na pregovore političkih stranaka, posebice u slučaju Varkoma gdje se kao mogući kandidat za direktora već spominje i ime gradskog vijećnika Željka Bunića.

- To su priče, ali valjda gdje ima dima ima i vatre. Natječaj se tijekom ljeta neće objavljivati, ali po mojoj procjeni do kraja godine će biti raspisan javni natječaj. Na natječaju će biti definirani uvjeti i tko će imati uvjete i potporu politike će biti izabran… Jer na kraju krajeva vlasnik, odnosno osnivač bira Upravu, veli Bunić, napominjući da Varkom u ovom momentu ima vršitelja dužnosti i birat će se novi direktor. Natječaj se, dakle, najavljuje, ali uoči izbora najavljivali su se oni za sve i svašta pa su ipak novi članovi školskih odbora i upravnih vijeća dogovoreni između stranaka, a tako će biti i sa članovima nadzornih odbora.

Ovog je ponedjeljka, primjerice, bio zadnji dan do kada su stranke trebale dostaviti prijedloge za varaždinske članove NO Varkoma, sukladno rezultatima izbora pa se mjesto nudilo i SDPu.

A, kao što smo pisali, nastavak ove, „dogovorne ekonomije“, koje u ime Glasa vode dogradonačelnik Zlatan Avar i vijećnik Bunić, pravda se vremenskom stiskom, odnosno potrebom da nova vlast što prije preuzme nadzor nad poslovanjem, i to ne samo u gradskim poduzećima, nego i institucijama. Dakle, kao i nakon svakih izbora, opet je u tijeku podjela „interesnih sfera“ među strankama, koje će zatim postavljati svoje ljude u njima jer natječaji (pre) dugo traju...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u