Neuređen prilaz VTC-u iz smjera Kozarčeve ulice Foto: Krešimir Đurić

Kada će se konačno urediti okoliš VTC-a, zimi pun lokvi i snijega, a ljeti raslinja i nametnika

| 24.3.2018. u 08:41h | Objavljeno u Aktualno

Hoće li Grad Varaždin u dogledno vrijeme proglasiti da zbog zgrade VTC-a građanima prijeti “opća opasnost” kako bi se moglo reagirati u vezi ovog privatnog objekta i sanirati njegove najopasnije dijelove? Tu je mogućnost najavio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok tijekom aktualnog sata posljednje sjednice Gradskog vijeća, odgovarajući na vjećničko pitanje Vlade Sevšeka.

”Monstruozno” zdanje

Sevšek je, između ostalog, ustvrdio da stanari iz okolnih zgrada ne smiju doći u blizinu tog “monstruoznog” zdanja jer s njega padaju ploče, dok je oko njega niz šahtova pokrivenih samo daskama pa nije otklonjena ni opasnost da u njih upadne, primjerice, dijete. Iako je okoliš VTC-a krajem veljače bio prekriven snijegom, to nije smatalo vijećnika da ukaže i na korov.

- Štoviše, oko VTC-a tijekom cijele godine raste zastrašujući korov, koji premašuje visinu čovjeka, a odnedavno ondje rastu i stabla. Nikada nitko ništa nije otklanjao i uređivao oko zgrade pa je za očekivati da će se, osim zmija, tamo pojaviti i krokodili. Nadalje, stanari okolnih zgrada trebali bi imati normalan pristup parkiralištu, ali ga nemaju jer je sve “razrovano” otkad je napušteno gradilište VTC-a, a u posebno je lošem stanju pristupni put od Kozarčeve ulice - ukazao je Sevšek, govoreći o prilikama oko najviše zgrade u Varaždinu, koja nikada nije stavljena u funkciju zbog poslovnih teškoća u kojima se našao njezin investitor.

DSC 1211

Čehok je naglasio da je to privatna, a ne gradska zgrada, tako da se ne može samo tako intervenirati.

- Međutim, tražimo način, i pravno i građevinski, da proglasimo neku opću opasnost s te zgrade pa da mi to preuzmemo. Drugog rješenja nema. Ne možemo preuzeti tuđe vlasništvo. Jedino što možemo jest proglasiti ga opasnim po život. Pravnici kažu da bismo tek u tim okolnostima mogli reagirati u građevinskom ili sigurnosnom smislu, i to onda naplatiti od Stanoinga. Nije to samo problem VTC-a, već i nedovršenih zgrada u Grabanicama - poručio je Čehok, dodavši da bi volio da se to konačno jednom sredi.

Što s prilazom?

Međutim, nije problem samo VTC i njegov neposredni okoliš, nego i širi prostor. Na to već pune dvije godine Grad, odnosno nadležni Odjel za komunal, upozoravaju predstavnici 3. mjesnog odbora na čelu s predsjednikom Nenadom Koščakom. Oni su Gradu temeljem potpisane peticije dvjestotinjak građana još u travnju 2016. uputili zahtjev za sanacijom okoliša oko VTC-a.

- Izrazito opasni otvoreni šahtovi prekriveni su samo drvenim paletama, nepokošena trava i ambrozija u ljetnim mjesecima u kojoj se razmnožavaju razne štetočine te hrpe smeća nagomilane oko VTC-a samo su neki od problema koji narušavaju normalan život stanara okolnih zgrada, ali i predstavljaju veliku opasnost za djecu, koja se tamo svakodnevno igraju. Vanjske požarne stepenice otvorene su te se djeca, unatoč upozorenjima roditelja, penju i do najvišeg kata VTC-a. Usto, svjedočili smo i požaru u jednom od šahtova, koji se nalaze na prostoru VTC-a - ukazali su još prije godine u 3. MO te od Grada zatražili da preuzme odgovornost za taj problem.

DSC 1170

Osim na problem VTC-a, Gradu su svojedobno ukazivali i na loše stanje okolnih prilaza te parkiranja stanara Kozarčeve ulice, koji zbog nedostatka uređenih parkirnih mjesta parkiraju na neuređenim mjestima i zelenim površinama.

- Hitno je potrebna sanacija i uređenje površine, odnosno da se nasipa, isplanira i uvalja drobljenac te da se uredi prilaz, koji je pun rupa i neravnina - stoji, između ostalog, u jednom od niza dopisa 3. MO upućenih Gradu.

I mi smo Gradu postavili upit u čijoj je nadležnosti pristupni put VTC-u iz smjera Kozarčeve ulice te hoće li se i kada on urediti, no odgovor nismo primili.

Problem zajednički riješiti

Denis Pavlic, direktor Stanoinga, podsjeća da je Stanoing za izgradnju poslovnog centra VTC platio Gradu na ime komunalnog doprinosa 3.232.760 kuna, i to na način da je 50 posto plaćeno gotovinom, a 50 posto kompenzacijom tj. radovima na drugim lokacijama grada, odnosno po nalogu komunalnog odjela – 2005., 2006. i 2007. godine.

- Na lokaciji VTC-a Grad nije utrošio niti jednu kunu vezano na izgradnju komunalne infrastrukture, već je sve troškove platio Stanoing. U više navrata smo upozoravali i kontaktirali Grad, građevinsku inspekciju, Trgovački sud u Varaždinu, glavnog izvođača radova, koji se oglušio, a kasnio je s ugovornim obvezama više od dvije godine i to sve tijekom 2012., 2013., 2014., 2015., 2016. i 2017. - ističe Pavlic, napominjući da za sve postoji dokumentacija u Stanoingu.

Dodaje da su s bivšim gradonačelnikom održani sastanci na navedenu temu u više navrata te je okvirno dogovoren način rješavanja problema u korist svih građana, Grada i Stanoinga. No, uslijedili su izbori te ništa nije riješeno.

- Načelno se slažemo s vijećnikom Sevšekom da navedeni problem treba zajednički riješiti, ali ne na način jednostranih poteza Grada na imovini Stanoinga - ukazuje Pavlic.

Napominje da nema namjeru "prepucavati" se ni s kime jer ni sa kime nije u sukobu.

- Stanoing je u postupku predstečajne nagodbe. Sve su žalbe riješene te se očekuje glasovanje po objavi Plana operativnog i financijskog restrukturiranja Stanoinga, a samim time i nastavak poslovanja društva - zaključuje Pavlic.

DSC 1144

Označeno u