Jurica Lovrinčević – junak našeg doba ili još jedan kokošar?

| 12.12.2023. u 20:47h | Objavljeno u Aktualno

Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrđujemo provođenje izvida u predmetnom slučaju.

Navodi to USKOK u vezi slučaja iz tjednik Nacional,  koji tvrdi, ukratko, da je Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, bio jako "dobar" s "novinarom-suradnikom" Marinom Vlahovićem - poznatom i pod imenom Karlo Kralj - - tako da je obećavao na Mreži TV oglašavanje niza državnih tvrtki, ukoliko se prihod - podijeli.

Ništa novog, rekli bi upućeni u rad nekih, posebice dijela agencija i "novinara", ali ovaj put je takav (načelni) dogovor potkrijepljen i snimkom. No, unatoč tome, Lovrinčević tvrdi da to što se čuje nema veze s istinom i da je sve zapravo - lažno.

-Nikad – baš nikad – tijekom svoje karijere nisam uzeo ni tražio proviziju, mito, “kuvertu”, “kickback” ili kako god to željeli nazvati. Tko god tvrdi suprotno – laže.  Bez ikakve namjere da zvučim nadmeno - novca mi uistinu ne nedostaje. Svoju sam imovinu stekao samo i isključivo na tržištu i na svaku zarađenu kunu i euro uredno platio poreze i davanja. Ono za što me se optužuje u suprotnosti je s načelima po kojima živim i radim cijeli svoj život. Svi koji su poslovali sa mnom, svi koji su radili sa mnom to dobro znaju. Neovisno o fragmentima koji se montiraju i objavljuju. Ovo nije prvi udar da bi me se diskreditiralo i maknulo s puta. Istina, ovaj put nešto pomnije planiran i izveden, a nadasve toksično zapakiran, navodi  Lovrinčević na Linkedin-u, dodajući da „dok će se javnost zabavljati time, dok će joj pažnju odvlačiti ovakvi napisi - na drugoj će se strani događati puno ozbiljnije stvari koje se mjere u desetinama i stotinama milijuna eura - one su pravi razlog ovakvih operacija: budite svjesni da one nisu počele sa mnom, a neće ni završiti s ovim“.

Od ove objave – iako zvuči dopadljivo pa i intrigantno - baš nikakve koristi. Barem zasada.

Naime, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković razriješio je na brzinu, poslijepodne dužnosti Lovrinčevića, ali i njegovog šefa Filipovića. I to ne (samo) zbog sumnji u namještanje natječaja, već zbog toga što je – kako je nevjerojatno brzo pročulo - savjetnik oporbi (posredno, preko "novinara") dostavljao informacije iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Točnije, dvojici istaknutih članova Mosta, Nikoli Grmoji, predsjedniku Nacionalnog vijeća za praćenje Strategije suzbijanja korupcije RH, te Zvonimiru Troskotu, zastupniku koji je u Saboru ukazivao na tzv.slučaj „plin za cent“, kako se čini, upravo zahvaljujući informacijama dobivenih od savjetnika ministra!?

Kako je to moguće? Imati milijune, a tražiti neku "siću"? Istovremeno savjetovati jedne, vladajuće - s kojima se (ne) slažeš - te (posredno) surađivati s oporbom? Zbog (iznenadno probuđene) svijesti i višeg cilja, općeg dobra,  ili - prizemnijeg razloga?

  Je li Jurica Lovrinčević, ukratko, junak našeg doba - jer stoji uz ministra koji "štiti interese Hrvatske od predatora, koji misle da je Hrvatska njihov bankomat'  pa zbog toga pada u namještaljki "novinara" i onih koji su skrojili te nasjeli na njegovu pričicu -  ili još jedan kokošar (u pokušaju), imućna osoba gladna svakog, osobito javnog, ali i privatnog novca, koja je zbog toga spremna svašta pa i sjediti na više stolaca, kako tvrdi Zdravko Pevec?

Odgovor na ovu dvojbu, prije svega, trebao bi dati bivši savjetnik, koji tvrdi, sudeći prema navedenoj objavi,  da ono što se može ne samo čitati, nego i čuti je izmišljeno i lažno, što ne treba isključiti u doba kada se može krivotvoriti i video, a ne samo zvuk izgenerirati od strane onih kojima smetaš, koji mogu i (dijelom) autentični snimak prilagoditi željenom kontekstu... No, mogao bi i koji reći i bivši ministar, koji ga je uzeo za savjetnika bog zna na osnovu čega, kako to obično biva, ne samo na nacionalnoj, nego i lokalnim razinama gdje također između politike i dijela gospodarstva te medija i "novinara" vlada ona „ruka ruku mije“… A ne bi bilo zgorega da i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković jednom objasnio kako to bira sve te silne ministre koji se, primjerice,  prejedaju na račun poreznih obveznika i tome slično, kao i savjetnike koji..

Međutim, ako je uistinu tako kako tvrdi Lovrinčević, ako je sve što se može čitati i čuti laž, onda bi on trebao pokrenuti i odgovarajući sudski postupak. I to ne sutra, već danas, neovisno što je, kako tvrdi, izvan Hrvatske. Ne učini li to brzo, onda više ne treba trošiti riječ na to što (ni)je posrijedi te čekati dokaz o autentičnosti snimke i cijele priče o (pokušaju) korupcije, već samo čekati kada će sjesti na sudsku klupu nakon izvida USKOK-a, odnosno optužnice koja bi trebala uslijediti, ukoliko se pokažu istinitima  medijski navodi i snimke, koje nisu same po sebi dokaz da je snimljeno i napravljeno, ali već i pokušaj izvlačenja novca je kažnjiv, kao i namjera pogodovanja kod odabira medija za oglašavanje...