Mladen Jozinović Foto: VV arhiva

Jozinović: Milijun kuna isplaćeno je za uspješno izvršenje ugovornih obveza

I.D./Varaždinske vijesti | 14.11.2017. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

Poslovanje Piškornice d.o.o. i tvrtke kćeri Piškornica - sanacijsko odlagalište ponovno zaokuplja javnost, i to ne samo zbog izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom i njegovog utjecaja na okoliš, već i zbog financijskog poslovanja.

- Ovo poduzeće postalo je sinonim za izvlačenje novaca iz proračuna, pretrpavanje smećem lokacije u Koprivničkom Ivancu, van kapaciteta i prvobitnih namjena te zagađivanje podzemnih voda i potoka Gliboki, a samim time i poljoprivrednih zemljišta i pitke vode - navodi, među ostalim, Marijan Dominko, vijećnik Živog zida u Županijskoj skupštini Varaždinske županije i dodaje da je Piškornica trebala biti regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, a "postala je megasmetlište, koje više nije pod kontrolom ni upravom suosnivača, među kojima je i Varaždinska županija".

Javnost je, naime, uzbunila informacija da je direktor Piškornice i Piškornice - sanacijsko odlagalište, Mladen Jozinović, sam sa sobom potpisao ugovor prema kojem ima pravo na dodatnih 10.000 kuna naknade mjesečno i bonus od 10 posto dobiti, što je objavio portal 24sata.hr. Piškornica sanacijsko odlagalište lani je imala 10,2 milijuna kuna dobiti te je Jozinović na osnovu toga isplatio sebi milijun kuna dodatnog bonusa. Dakle, uz direktorsku plaću od 18.500 kuna koju prima u Piškornici i 10 tisuća kuna naknade mjesečno, dobio je i milijun za uspješno poslovanje.

Podsjetimo, Piškornica je u vlasništvu četiri županije: Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske, te Općine Koprivnički Ivanec.

Za komentar ovih navoda zamolili smo i Mladena Jozinovića, a odgovor iz Piškornice prenosimo u cijelosti:

"Tvrtka Piškornica - sanacijsko odlagalište d.o.o. (PSO) osnovana je kao „tvrtka kćer“ društva Piškornica d.o.o.. s ciljem sanacije postojećeg odlagališta Piškornica. Od samog početka PSO ostvaruje prihode na tržištu, odnosno ni na koji način ne opterećuje proračune osnivača tvrtke Piškornica d.o.o. (Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija, te općina Koprivnički Ivanec).

Odlukom Skupštine društva Piškornica d.o.o., to se društvo više ne financira iz proračunskih sredstava jedinica regionalne samouprave. Piškornica d.o.o. danas se financira iz prihoda svoje tvrtke kćeri Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o.

U tvrtki Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o., primanja direktora izravno ovise o poslovnim rezultatima tvrtke.

Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. ostvarila je tijekom 2016. ukupni godišnji prihod u iznosu od 22.465.442,00 kn, te je poslovnu godinu završila s 10.209.247,00 kuna dobiti. Odlukom Skupštine, sukladno Ugovoru o djelu, direktoru je nakon godišnjeg obračuna za proteklu godinu isplaćena jednokratna nagrada za uspješno izvršenje Ugovornih obveza u iznosu od 1.000.000,00 kn neto. Pravna osnova za isplatu navedene nagrade je Odluka o isplati nagrade za pozitivan financijski rezultat za 2016., koju je 31. prosinca 2016. donijela Skupština i Uprava društva Piškornica-sanacijsko odlagalište d.o.o. Temelj za isplatu predmetne nagrade je ostvarenje pozitivnog financijskog rezultata, odnosno dobiti Društva, u visini iznad 10.000.000,00 kn.

Sukladno Ugovoru o djelu, direktoru tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. isplaćuje se neto iznos od 10.000,00 kn mjesečno.

Zahvaljujući uspješnoj poslovnoj godini, konačna dobit Društva preusmjerena je u temeljni kapital, čime je omogućen nastavak uspješnog projekta zbrinjavanja otpada za područje četiri sjeverozapadne županije. Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o., zahvaljujući poslovnim rezultatima, u mogućnosti je financirati krovnu tvrtku Piškornica d.o.o., pred kojom je realizacija projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica."