Josip Križanić (HDZ) o novom Zakonu: Bolji standard za farmske životinje, ali i kućne ljubimce

V.V. | 1.7.2017. u 07:59h | Objavljeno u Aktualno

- Klub HDZ-a u Hrvatskom saboru podržat će donošenje novog Zakona o zaštiti životinja - istaknuo je saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, Josip Križanić te u ime kluba HDZ-a pozdravio donošenje ovakvog Zakona ističući da to nije samo pozitivan iskorak društva u cjelini već i usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije.

Dobrobit životinja

Po Križanićevim riječima donošenje ovog Zakona važno je iz dva ključna razloga. Prvi je postizanje nadstandarda u uzgoju farmskih životinja. Takav nadstandard važno je postići ne samo zbog dobrobiti životinja, već i zbog korištenja izdašnih sredstava koji potiču viši stupanj dobrobiti fondova ruralnog razvoja bez čega će naši stočari teško konkurirati stočarima iz EU-a.

– Primjerice u jednoj Finskoj iz ovih izvora za propisane više standarde uzgoja krmača stočar iz zajedničkih sredstava EU-a dobiva 300 eura što znači da bogatom finskom seljaku EU svake godine remontira svaku krmaču. Mi iz ovih izvora do dana današnjeg ne povlačimo ništa – pojasnio je potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu dodajući da bi upravo novi Zakon to trebao izmijeniti.

Drugi, je taj da ovakvom odredbom Republika Hrvatska čini snažan iskorak u standardu i dobrobiti kućnih ljubimaca, pasa i mačaka, te staje uz rame najhumanijih zemalja Europske unije.

– Radi velike zabrinutosti javnosti zbog napuštanja životinja ovim se prijedlogom Zakona, a radi učinkovitijeg rješavanja spomenute problematike, propisuju obveze vlasnicima životinja, označavanje, cijepljenje, skrb, nenapuštanje, kontrola razmnožavanja. Jedinicama lokalne odnosne područne samouprave propisuje se osnivanje skloništa te koordinacijskih radnih skupina, a propisuje se i obveza povećanja svijesti javnosti, osobito mladih, o potrebi zaštiti životinja – istaknuo je Križanić u ime Kluba HDZ-a.

Bez eutanazije

Pojasnio je i da za potrebe zbrinjavanja napuštenih životinja na području svake jedinice područne (regionalne) samouprave mora biti osnovano jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta, a jedinice lokalne samouprave financiraju njegovo osnivanje i rad.

– Životinje u skloništu ostaju do udomljenja, odnosno više nije moguća eutanazija životinja u skloništu nakon proteka 60 dana od dolaska – istaknuo je kao bitno Križanić.

Dodao je i da novi Zakon predviđa osnivanje Jedinstvenog informacijskog centra za napuštene i izgubljene životinje kojim će se javnosti omogućiti uvid u sve napuštene životinje u zemlji kao i podaci o udomljavanju.