Jenkač: Povijest nas uči, ali izgleda da neke nedovoljno

vv / grad novi marof | 27.5.2018. u 18:03h | Objavljeno u Aktualno

U zajedničkoj organizaciji Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran, Župe sv. Antuna Padovanskoga i Grada Novog Marofa u subotu je održana komemorativna svečanost kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu, spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima. Na njemu su uklesane riječi: „Hrvatskim mučenicima, žrtvama komunističkih zločina 1945. godine i svim poginulim za slobodu domovine Hrvatske koji će u Gospodinu uskrsnuti. Grad Novi Marof, 2009.“ Naime, poznato je da se uz cestu Možđenec-Sudovec nalazi nekoliko masovnih grobnica u kojima su ostaci hrvatskih domoljuba stradalih nakon 2. svjetskog rata.

Tragičan događaj zbio se prije 73 godine, no upozorenje na totalitarne režime i sve ono što oni negativno nose sa sobom, uvijek treba ostati kao ozbiljno upozorenje da se nešto takvo nikada više ne ponovi, istaknuo je između ostalog novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, koji je i ove godine došao u Kipišće odati počast svim žrtvama totalitarnih režima.

Kazao je kako nas povijest uči, ali izgleda da neke nedovoljno.

– U trenutku kada se ovdje prisjećamo žrtava komunističkih zločina 1945. samo pedesetak kilometara od ovog bolnog mjesta tisuće ljudi u Kumrovcu veliča rođenje osobe koja je bila na čelu režima od kojeg su stradali naši sugrađani. Često se govori da povijest treba ostaviti povjesničarima. No, upravo su svjetski povjesničari stavili Josipa Broza na popis deset čelnika totalitarnih režima u kojima je stradalo najviše ljudi. I danas se veliča njegovo rođenje kao da nas povijest nije ničemu naučila – kazao je Jenkač ističući da upravo zbog toga treba iznova podsjećati nove generacije, ne da mrze, već da znaju cijeniti život svake osobe.

Jenkač je naglasio i da velika odgovornost leži na političarima i odgovornom vladanju. Kazao je kako upravo populističke izjave, odnosno ekstremna obećanja, bilo lijeva ili desna, otvaraju put u bezvlađe i anarhiju koja onda postaju plodno tlo za dolazak totalitarizma.

 – Europa je svemu tome bila svjedok prije osamdesetak godina, a posljedice se osjećaju još i danas jer svatko tko je stradao na ovom mjestu bio je nečiji otac, suprug ili brat i njegov gubitak je nenadoknadiv za obitelj i nakon svih ovih godina – zaključio je Jenkač.

Predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran, Zdravko Maltar, zahvalio je okupljenima na dolasku na komemoraciju dok je članove pozvao da i dalje budu aktivni u radu Udruge.

Uz gradonačelnika Jenkača na komemoraciji su bili njegovi zamjenici Ivan Tuk i Ivica Šantek, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak te pojedini vijećnici. Molitvu je vodio pater Vitomir Glavaš.