Je li zimska služba spremna za zimu i na što ćemo uskoro trebati pripaziti? Foto: VV arhiva / Varaždinska županija

Je li zimska služba spremna za zimu i na što ćemo uskoro trebati pripaziti?

Varaždinske vijesti | 7.11.2023. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno

- Sve pripreme su obavljene i Zimska služba Varaždinske županije spremna je za sezonu 2023./2024. - istaknuto je danas na sastanku na kojem je Županijska upravlja za ceste prezentirala program održavanja 950 kilometara županijskih i lokalnih cesta tijekom predstojeće zime.

- S pripremama smo krenuli još prije nekoliko mjeseci. U proračunu ŽUC-a osigurano je 1,5 milijuna eura za rad zimske službe, a nadamo se da će to biti dovoljno s obzirom na blage zime proteklih nekoliko godina. Ove sezone osigurano je 3.500 tona soli, dovoljno za prosječnu zimu, a spreman je i vozni park te sve službe. Kad su u pitanju prioriteti, podsjećamo da pri čišćenju prednost imaju prometnice koje vode do bolnica, škola i drugih javnih ustanova, dok do svih pozicija na području županije ralice moraju doći unutar 24 sata. Što se tiče građana, najbitnije je da ljetne gume na vrijeme zamijene sa zimskima, jer je to važan preduvjet za sigurno odvijanje prometa – rekao je Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a Varaždinske županije.

zimska_sluzba_varazdinska_zupanija_07112023_1.jpg

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije dr. sc. Zvonimir Sabati je istaknuo da se nada da će i ova zima biti blaga.

- Najvažnije je da se, kao i svih prijašnjih godina, i ovaj put na vrijeme krenulo sa svim pripremama za predstojeću zimu, a kako bismo osigurali da ceste naše županije budu što sigurnije. Prijašnjih godina nije bilo nikakvih problema, tako da se nadamo da problema neće biti ni ove sezone. Za rad zimske službe planirana su sredstva za održanje cesta u standardnim zimskim uvjetima, no bude li potrebno, osigurat će se dodatna sredstva – rekao je dr. sc. Sabati.

zimska_sluzba_varazdinska_zupanija_07112023_2.jpg

Za sve vozače obveza upotrebe zimske opreme na vozilima nastupa 15. studenoga i traje do 15. travnja sljedeće godine, napomenuo je voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec.

- Kao što je dobro poznato, smatra se da su zimski uvjeti na cesti kad je kolnik prekriven snijegom i kad je na njemu poledica, a u takvim uvjetima su vozači na svim dionicama cesta dužni imati propisanu zimsku opremu na vozilima. Međutim, podsjećam da je zimska oprema, bez obzira na uvjete na cestama, od 15. studenoga obavezna na tzv. zimskim dionicama cesta. U Varaždinskoj županiji to su: dionica državne ceste D2 od Dubrave Križovljanske do Varaždina, jugozapadna i istočna obilaznica grada Varaždina, Podravska magistrala u smjeru Ludbrega sve do Bolfana i dalje prema Koprivničko-križevačkoj županiji, državna cesta D3 koja u našoj županiji započinje u Međimurskoj ulici u Varaždinu i proteže se prema Turčinu, Novom Marofu i Mirkovcu. Treba naglasiti da se državna cesta D3 proteže novom trasom, ne više kroz sam grad Novi Marof, nego kroz obilaznicu na kojoj je također obavezna zimska oprema – rekao je Posavec.

zimska_sluzba_varazdinska_zupanija_07112023_3.jpg