Janez Tobias i djeca pok. Jovičić-Štefić štedišama moraju isplatiti 2,5 milijuna kuna Foto: VV arhiva

Janez Tobias i djeca pok. Jovičić-Štefić štedišama moraju isplatiti 2,5 milijuna kuna

| 7.11.2016. u 15:29h | Objavljeno u Aktualno

Janezu Tobiasu, bivšem čelniku propale ŠKZ Varaždinski cekin nepoznatog boravišta, kao i Ronaldu Štefiću iz Zagreba te Aleksandri Štefić-Bosilj iz Varaždina, djeci Tobiasove pok. suradnice Jelice Jovičić-Štefić, nepravomoćnom je presudom Općinskog suda u Varaždinu naloženo da isplate oko 2,5 milijuna kuna zajedno sa zateznim kamatama trideset i dvojici tužitelja, odnosno dijelu bivših štediša.

Naime, krajem veljače 2004. godine ukupno 777 tužitelja podnijelo je tužbu protiv Jelice Jovičić-Štefić i Janeza Tobiasa, inače bivših odgovornih osoba Štedno-kreditne zadruge Varaždinski cekin, radi naknade štete. Naveli su kako je pravomoćnom i ovršnom presudom iz rujna 2003. godine Općinski sud u Varaždinu njih dvoje proglasio krivima jer su od 1996. do 1999. kao osnivači ŠKZ Varaždinski cekin doveli u zabludu druge lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, a s ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist. Time što su ih naveli da nešto učine na štetu svoje imovine, počinili su kazneno djelo prijevare u produljenom trajanju, pri čemu su štediše Cekina oštetili za 13,7 milijuna kuna.

Dio tužitelja svoj je odštetni zahtjev postavio u kaznenom postupku, pri čemu ih je sud uputio da svoja prava na naknadu štete ostvare u građanskoj parnici, dok su ostali svoje potraživanje postavili u stečajnom postupku nad Cekinom.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u