Ivan Topolnjak: Termoplin je oduvijek bio za okrupnjavanje, ali za to nisu imali sluha svi suvlasnici

Maja Grbić Alimanović | 11.2.2019. u 16:05h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Kako se kreće potrošnja plina na varaždinskom području i kolika će točno biti nova cijena plina za kućanstva nakon objavljenog poskupljenja, pitali smo direktora i suvlasnika Termoplina Ivana Topolnjaka.Između ostalog, u razgovoru nam je otkrio koje se sve novosti očekuju na tržištu distribucije plina i kako trenutačna konsolidacija tog tržišta utječe na varaždinskog distributera plina, koji se ubraja među pet najvećih u Hrvatskoj.

Neizvjesnost nakon 2021. godine završeni su šestomjesečni obračuni plina. Kolika je bila potrošnja plina u 2018. godini i kolike su to brojke u odnosu na prethodne godine?

Trenutno se u Termoplinu privodi kraju završni rezultat za 2018. godinu s kojim smo zadovoljni, budući da je na razini planiranog. Plan je napravljen uvažavajući iznimno jaku konkurenciju, ali i pritisak Vlade i Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e) da se “socijalni mir” ostvari i na teret tarife distribucije i marže opskrbe. Distribuirane količine plina u protekloj godini iznose 96 milijuna m3 plina, i to je oko 1 posto više u odnosu na 2017. godinu. No, nije bitna samo potrošnja, nego i naplata. Stoga apeliram na sve naše potrošače da na vrijeme podmire svoja dugovanja. Znamo da se veliki broj naših potrošača nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, ali moramo osigurati sigurnost opskrbe plinom svih naših kupaca.

                 Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...