INTERVJU Neven Bosilj otkriva po čemu će pamtiti prošlu godinu te hoće li se ponovno kandidirati za gradonačelnika

| 8.1.2024. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

- Ova je dužnost vrlo zahtjevna i traži izrazitu dogovornost 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Biti gradonačelnik ovakvog grada znači veliku izloženost i odgovornost za cijeli sustav grada u kojem se nalazi i 12 javnih ustanova te isto toliko trgovačkih društava. Mislim da bi se trebala povesti i ozbiljna rasprava o adekvatnosti primanja dužnosnika koji obavljaju ovako odgovorne funkcije u izvršnoj vlasti u velikim gradovima - kaže aktualni varaždinski gradonačelnik.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj otkriva koji su sve još koraci ostali do dobivanja bankarske garancije i početka odvoženja bala iz Brezja te koje su mogućnosti sudskog mirenja i nagodbe u četiri preostala spora koja se još vode vezano za bale. Također govori o projektima koji će mu biti prioritet do kraja ovog mandata te o eventualnoj ponovnoj kandidaturi za varaždinskog gradonačelnika.

U ovoj bi se godini bale konačno trebale početi micati iz Brezja, a time i s dnevnog reda varaždinske politike. Što je bilo presudno da se na kraju u financiranje uključila i Vlada RH?

Dolaskom na čelo grada napokon se tom problemu pristupilo na zakonit, transparentan i sustavan način prema uputama Fonda. U pripremu projekta uključili smo tim stručnjaka s bogatim iskustvom. Uz mojeg zamjenika Miroslava Markovića, direktora Varkoma Brune Istera i mene, ističem konzultanticu Mirku Jozić, profesoricu Aleksandru Anić Vučinić i odvjetnicu Željku Brlečić koje su pokrivale sve sa svoje stručne i pravne strane. Bili smo uporni i napravili smo projekt kojem Vlada nije mogla reći ne. Jedna od ključnih stvari je bila i u tome što smo uspjeli uvjeriti sve stručne službe u Ministarstvima i Fondu, do razine ministra i ravnatelja, da je to najbolje i jedino rješenje, te su uz saborske zastupnike iz ovog kraja i oni pomogli da se Vladi objasni da se to može tako riješiti. Kad su vidjeli da nećemo odustati, da postoji opasnost od ekološke katastrofe kakva je zadesila Osijek i da dolazi super izborna 2024. godina, Vlada je donijela odluku o financiranju cijelog iznosa sanacije. A kako je tekao cijeli ovaj proces u posljednje dvije i pol godine, kad odem u nekakvu mirovinu i kad sve ovo prođe i bale postanu prošlost, možda se odlučim na pisanje političkog trilera. Materijala imam na pretek.

S obzirom da su iz Fonda pola godine prije toga poručili da nema zakonske osnove za stopostotno financiranje bala, znači li to da se pronašla ili stvorila zakonska osnova?

Na tu smo im zakonsku osnovu ukazali već u ožujku i ukazivao sam im na to na svakom sastanku te su na kraju shvatili da imaju manevarskog prostora da se to riješi na taj način.

Ima li još nekih (ne)očekivanih prepreka koje bi mogle omesti postupak uklanjanja bala ili je to sad neminovno?

U stalnom smo kontaktu s Fondom. Usuglasili smo sve oko Ugovora i izgled zadužnice, koju ću vjerojatno već potpisati ovaj tjedan. Bankarsku garanciju je Erste banka već odobrila u Hrvatskoj, a ovog se tjedna očekuje sastanak njihovog tima u Beču koji bi je trebao potvrditi tako da oko 15. siječnja očekujem potpisivanje Ugovora s Fondom. Ne vidim niti jedan zakoniti, ekonomski niti logičan način koji bi se ispriječio na putu prema rješenju i početku odvoženja bala. I bit ću najsretniji čovjek na svijetu kad prve bale krenu s odlagališta, a vjerujem da će krenuti do kraja siječnja ili početkom veljače.

Kad se konačno potpiše Sporazum s Fondom, što će biti prioriteti koje želite ostvariti do kraja mandata?

Dva su glavna zadatka pred nama; završetak projektiranja i raspisivanje natječaja za izvođača radova na podvožnjaku Supilova – Wissertova kao rješenju "Kućanske rampe". Drugo je izgradnja novih POS zgrada za mlade u naselju iza Konzuma kod groblja u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića. Na proljeće počinje gradnja prve zgrade, koja će biti gotova u roku od godinu dana, a paralelno će se projektirati druga i treća zgrada. Cijena kvadrata će iznositi oko 1.480 eura, što je super povoljno s obzirom da u novogradnji u Varaždinu danas više nema kvadrata ispod 2.500 eura. Očekujem da ćemo na proljeće raspisati javni poziv za novu listu za kupnju POS stanova. Imamo još puno projekata, od gospodarenja otpadom do projekata u sklopu ITU mehanizma. Početkom godine očekujemo natječaje na koje bismo prijavili projekt preuređenja bivšeg Kina Dom u Centar kreativnih industrija te natječaj za dogradnju Vile Oršić u Centar predinkubacije u pametnoj industriji FOI-ja. Krajem godine očekujemo i natječaje na koje bismo išli s projektom Varaždinske kuće u Gajevoj i uređenja Sinagoge.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.