Ilčić želi da se osnuje komisija koja bi ocjenjivala jesu li predstave u HNK primjerene za djecu

D.P./Varaždinske vijesti | 29.12.2016. u 12:34h | Objavljeno u Aktualno

HRAST-ov vijećnik Ladislav Ilčić na današnjem je Gradskom vijeću iznio ideju kako bi se na pojedine kazališne predstave trebala staviti oznaka da nisu za djecu.

Na pitanje o kojim predstavama je riječ, Ilčić nije želio u detalje, no kazao je kako u mnogim predstavama varaždinskog HNK ima psovki i seksualnih konotacija.

- Moja ideja je da se napravi komisija koja će se permanentno baviti procjenom prikladnosti sadržaja predstava. To nije nepoznata stvar u kulturi. I na filmovima postoji ograničenje da nisu primjereni za djecu, a tako nisu ni sve predstave - naveo je Ilčić, koji je na Gradskom vijeću kazao kako je i nekim glumcima neugodno zbog toga.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš odgovorio mu je da će o tome pitati intendanticu.

Intendanticu varaždinskog HNK Jasnu Jakovljević i mi smo zatražili komentar, no rekla nam je kako se o tome mora konzultirati s umjetničkim ravnateljem.

Glumac varaždinskog HNK Marinko Prga kaže da se slaže s ovom inicijativom.

- Postoje predstave u kojima se koristi neprimjereni jezik i treba publiku na to upozoriti - kazao je Prga te istaknuo kako za kazalište ni bi bio dobar nikakav vid cenzure, ali kako je ovo apsolutno u redu.

- Zna se desiti da djeca dođu na predstave u kojima ima situacija koje djeca ne shvaćaju i dobro bi bilo da se roditelji upozore - zaključuje Prga.

 

Označeno u