IDS, Fokus, Reformisti i PGS: "HDZ ne želi Hrvatsku kao pravnu državu" Foto: Reformisti

IDS, Fokus, Reformisti i PGS: "HDZ ne želi Hrvatsku kao pravnu državu"

Varaždinske vijesti | 1.2.2024. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Jučer su se u Puli lideri koalicije "Za bolju Hrvatsku", koju čine IDS-DDI, Fokus, Narodna stranka - Reformisti i Primorsko-goranski savez, osvrnuli na, kako su istaknuli, "problematično stanje u hrvatskom pravosuđu".

Radimir Čačić, predsjednik stranke Narodna stranka – Reformisti naglasio je da je "očito i neupitno da HDZ potvrđuje činjenicu da ne vidi i ne želi Hrvatsku kao funkcionirajuću pravnu državu. Ne želi ni pravnu državu koja je pod kontrolom slobodnih medija i ne želi funkcionirajuće pravne institucije".

- Lex AP jasno šalje poruku da u okvirima koji su u tom zakonu jasno definirani, do pravomoćne potvrde optužnice nema informacija o potencijalnim kaznenim djelima. To je kad se radi o političkim dužnosnicima vremenski okvir od najmanje 2-3 godine. Drugim riječima ne postoji nikakva kontrola javnosti nad potencijalnim kaznenim djelima, zaključio je Čačić.

01022024_Presica_Pula-3.jpg

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus naglasio je da "sve stranke koalicije 'Za bolju Hrvatsku' snažno zagovaraju jako, učinkovito i neovisno sudstvo, u kojem rade najkompetentniji ljudi. Vlada, Ministarstvo pravosuđa i Sabor moraju stvoriti uvjete da bi imali takvo sudstvo, jer građani s punim pravom od nas očekuju da se u razumnom roku donose presude, u koje svi mogu imati povjerenja".

Kako bi se to postiglo, Paus je izdvojio tri točke: prva je da se Glavni državni odvjetnik bira dvotrećinskom većinom u Saboru, što bi jamčilo višu razinu neovisnosti. Zatim, materijalna prava svih zaposlenih u pravosudnom sustavu potrebno je odmah urediti te za kraj, da je obaveza zakonodavca, odnosno Sabora da prilagodi zakonodavni okvir s ciljem skraćivanja rokova i podizanja povjerenja u pravosuđe.

Govoreći o "alarmantnom stanju u kojem se nalazi hrvatsko pravosuđe", predsjednik IDS-a istaknuo je kako je "očito da se pokušava prebaciti problem nepovjerenja građana u pravosuđe i sporosti procesa na djelatnike koji rade u tom pravosuđu".

- Nisu ni službenici ni namještenici, a niti pravosudni dužnosnici krivi što ne funkcionira sustav, nego je kriv onaj tko upravlja tim sustavom, a to su prije svega Vlada i Ministarstvo te zakonodavac koji je postavio takav okvir, zaključio je Paus.

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi izjavio je da "HDZ vrši nasilan napad na kompletnu pravnu državu".

- Pravosuđe je nefunkcionirajuće, odabran je katastrofalan državni odvjetnik i donosi se "lex AP“ kojim se nastoji ušutkati medije. To je cijeli paket koji dalje narušava pravnu državu i povjerenje građana. Gospodin Turudić je jasno obilježen HDZ-om i mi ne možemo očekivati da će stvarno biti nepristran u postupcima. Ne ulazeći u njegove kompetencije, skeptični smo prema pravednom vođenju postupaka i transparentnosti. "Lex AP" je alat više za narušavanje kredibiliteta i idemo veliki korak unazad i što se tiče slobode medija i razvoja demokracije u Hrvatskoj - rekao je Nađi.

Predsjednik Primorsko goranskog saveza Darijo Vasilić istaknuo je da je "hrvatsko pravosuđe apsolutna rak rana našega društva" te da su "u pravosudne institucije hrvatski građani izgubili povjerenje".

- U svim pravosudnim segmentima stanje je izrazito loše, ali je, čini se, u kaznenom pravu najgore. Aktualnim "Lex AP-om“ i predloženim famoznim člankom 307. A, koji je čitavu javnost digao na noge, stanje se želi dodatno pogoršati. Jasno, riječ je o žestokom udaru na slobodu medija i govora, na građanska prava i slobode - rekao je Vasilić te dodao da su "HDZ i Vlada RH reterirali pa pod snažnim pritiskom opozicijskih stranaka, medija i javnosti odlučili ne prijetiti izravno novinarima koji objave informacije iz istraga ako to čine u javnom interesu".

- To djeluje kao određeni napredak, ali je vrlo poražavajuća činjenica da se takva kategorija kaznenih djela uopće unosi u kazneno zakonodavstvo. Stoga mi u koaliciji glasno zagovaramo kudikamo veću slobodu hrvatskih medija, tražimo poboljšanje materijalnih prava sudaca, skraćivanje nevjerojatno dugih rokova trajanja sudskih sporova te da se, kao temeljni demokratski korak, glavni državni odvjetnik u Saboru bira dvotrećinskom većinom, kao što se bira i predsjednik Vrhovnog suda. Sve to su pretpostavke su za stvaranje pravednije bolje Hrvatske - zaključio je Vasilić.

01022024_Presica_Pula-7.jpg