Hranić u Bruxellesu predstavio Nacrt mišljenja o energetskoj uniji i čistoj energiji

VV | 13.7.2017. u 16:56h | Objavljeno u Aktualno

Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec, glavni tajnik Udruge općina u Republici Hrvatskoj, član hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija te ponovno izabrani član Predsjedništva Europskog odbora regija i koordinator Europske pučke stranke (EPP) za ENVE povjerenstvo (okoliš, energija i klimatske promjene) za razdoblje 2017.-2020., predstavio je u četvrtak 13. srpnja na 124. plenarnoj sjednici EOR-a Nacrt mišljenja o energetskoj uniji i čistoj energiji.

To je Mišljenje odgovor na dokumente Europske komisije (Prijedlog uredbe o upravljanju energetskom unijom, Komunikacija o čistoj energiji za sve Europljane te Komunikacija o ubrzanju inovacije na području čiste energije) kojim se nastoji urediti novo energetsko tržište i pridonijeti globalnom i sveobuhvatnom prijelazu na niskougljično gospodarstvo.

Mišljenje koje je pripremio Hranić uz pomoć Julija Domca, ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i predsjednika FEDERANE-a podržava nastojanja Europske komisije da stavi energetsku efikasnost na prvo mjesto prioriteta, postigne globalno vodstvo u obnovljivim izvorima energije i pruži poštene uvjete za potrošače. No istodobno ono izražava žaljenje što ti ciljevi nisu u potpunosti provedivi u popratnom zakonodavstvu i nezakonskim inicijativama.

U Mišljenju se naglašava i ističe važna uloga lokalnih i regionalnih vlasti u pružanju strateškog vodstva na razini najbližoj potrošačima, upravljanju decentraliziranomvproizvodnjom energije, poticanju odgovarajućih uvjeta za ulaganje, kao i povezivanju energetskih i klimatskih politika sa stambenim politikama, politikama energetskog siromaštva, prometa, ekonomskog razvoja te korištenja zemljišta ili prostornog planiranja.

Posebno se naglašava što hitnija potreba odustajanja od izravne ili neizravne potpore za upotrebu fosilnih goriva jer ona kamuflira pravi društveni i okolišni trošak takvih goriva i umjetno kreiranih nižih cijena.

Usvojeno mišljenje o energetskoj uniji i čistoj energiji drugo je po redu mišljenje koje je pripremio hrvatski član Europskog odbora regija otkako je Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije. Europski odbor regija savjetodavno je tijelo EU-a koje okuplja 350 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz svih država članica. Hrvatsko izaslanstvo čini 9 članova iz redova župana, gradonačelnika i općinskih načelnika.

Označeno u