HNS: Gradski oci "zaboravili" prezentirati povećanje paušalnog poreza iznajmljivačima Foto: Pexels/VV/ilustracija

HNS: Gradski oci "zaboravili" prezentirati povećanje paušalnog poreza iznajmljivačima

Varaždinske vijesti | 21.10.2023. u 09:29h | Objavljeno u Aktualno

Gradska organizacija HNS-a Grada Varaždina priopćenjem se oglasila o prijedlogu odluke o visini paušalnog poreza po krevetu na području Grada Varaždina, koja je u postupku savjetovanja s javnošću od 17. listopada do 16. studenoga.

U obrazloženju nacrta odluke navodi se da je postojećom Odlukom o visini paušalnog poreza po krevetu na području Grada Varaždina propisana visina paušalnog poreza po krevetu u iznosu od 200 kuna.

- Stoga bi se donošenjem nove Odluke ista uskladila s obvezom uvođenja EUR kao nove valute u Republici Hrvatskoj sukladno Zakonu o uvođenju EUR kao službene valute u Republici Hrvatskoj, s time da se predlaže povećanje paušalnog iznosa, s obzirom da Grad Varaždin kontinuirano ulaže u razvoj turizma te da se broj, turista iz godine u godinu povećava, o čemu govori i sve veći broj stanova koji se iznajmljuju kroz dnevni najam na platformama za oglašavanje smještajnih jedinica - stoji u obrazloženju prijedloga nove odluke, a ujedno se propisuje visina paušalnog poreza po krevetu na području Grada Varaždina u iznosu od 150 eura po krevetu.

>> GRAD VARAŽDIN Otvorena javna savjetovanja o novoj visini poreza i komunalnoj naknadi

Evo što o tome kažu iz HNS-a.

- Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati Varaždin oštro se protivi povećanju paušalnog poreza po krevetu, koje su gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković nametnuli kao dio novog poreznog paketa za Grad Varaždin - naveli su.

- Prema njihovom prijedlogu, koji su "zaboravili" prezentirati na pressici prije nekoliko dana, niti javno objavili, ni obrazložili, paušalni porez po krevetu bi se povećao za gotovo 600 posto (565%), odnosno s 26,54 eura (200 kuna) na 150 eura. To znači da bi iznajmljivači u Varaždinu plaćali veći porez nego u nekim gradovima na moru, gdje su i cijene smještaja znatno više - ističu HNS-ovci.

- Ovo je još jedan udarac varaždinskom turizmu, koji je već pretrpio velike gubitke zbog pandemije koronavirusa i smanjenja broja posjetitelja. Umjesto da potiču razvoj turizma i smještajnih kapaciteta, gradonačelnik i njegov zamjenik ih uništavaju svojom neodgovornom i nekompetentnom politikom - stoji u priopćenju.

- HNS Varaždin se pita za što će se utrošiti dodatna sredstva koja će se dobiti ovim povećanjem poreza? Gradonačelnik i njegov zamjenik nisu naveli ni jedan konkretan projekt ili mjeru koja bi opravdala ovakvo opterećenje iznajmljivača. To samo pokazuje njihovo lutanje i bezidejnost, odnosno da povećavaju porez samo da bi dublje posegnuli u ionako prazne džepove iznajmljivača. Osim toga, ovakvo povećanje poreza će samo poticati sivu ekonomiju i iznajmljivanje na crno, što će dodatno oštetiti gradski proračun - smatraju.

- HNS Varaždin se zalaže za pravednu i stimulativnu poreznu politiku, koja će omogućiti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, posebno u turističkom sektoru. Mi smo protiv povećanja poreza i poskupljenja koja guše gospodarski rast i smanjuju kvalitetu života građana. Mi smo za transparentno i racionalno upravljanje javnim financijama, koje će osigurati dovoljno sredstava za ulaganja u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, kulturu, sport i socijalnu skrb - priopćili su iz varaždinskog HNS-a.