Habuš: Ako vijećnici ne prihvate prijedlog o zaduženju, idemo na referendum Foto: Krešimir Đurić

Habuš: Ako vijećnici ne prihvate prijedlog o zaduženju, idemo na referendum

M.P./Varaždinske vijesti | 15.9.2016. u 11:18h | Objavljeno u Aktualno

Intenzivna rasprava vodi se na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća oko rebalansa proračuna u kojem je predviđeno i kreditno zaduženje od 70 milijuna kuna za sanaciju odlagališta baliranog otpada.

Ukoliko vijećnici ne prihvate zaduženje, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš poručuje da će se ići na referendum. Na njemu bi građani donijeli odluku o eventualnom zaduženju.

- Umjesto dosad predviđenih 30 milijuna kuna, sada se predviđa zaduženje od 70 milijuna kuna na deset godina. No, na proračunu koji iznosi više od 200 milijuna kuna i raste, taj iznos u godišnjem anitetu od oko osam milijuna kuna preraspodjelom nitko neće osjetiti. No, ako vijećnici odbiju ovo rješenje, tražit ćemo referendum. To je jedini način da se donese prava odluka jer građani nemaju nikakve osobne ambicije i neće se dati ispolitizirati - napomenuo je Habuš.

Grad bi, dodaje, referendum koštao oko 1,2 milijuna kuna.

- No, i ta je cijena manja od onoga što sugerira dio vijećnika, odnosno da se ide na stara rješanja, ili da se plaćaju penali ili da nam sud presudom naloži da potpišemo ugovor o koncesiji u kojem je cijena obrade 1.003 kune po toni - naglasio je gradonačelnik dodavši da je svjestan da će snositi političku odgovornost, dok će o njegovoj eventualnoj kaznenoj odgovornosti odlučiti nadležna tijela.

- Vi, vijećnici, niste odgovorni. Možete biti suzdržani, „za“ ili „protiv“ i nitko vas neće prozivati. Ja da sam mogu donijeti odluku, donio bih. No moram pitati vas iako neki bježe od odgovornosti, zazivaju referendum ili zazivaju stara rješenja. Ako vijećnici danas ne prihvate prijedlog, bit će sazvana izvanredna sjednica vijeća na kojoj će vijećnici odlučivati o proračunu u kojem nema zaduženja te će odlučivati o raspisivanju referenduma - najavio je Habuš.