Habijan: Ministar Tolušić potvrdio je da projekti izgradnje vrtića mogu ići i bez proračuna

M.P./Varaždinske vijesti | 31.3.2017. u 09:27h | Objavljeno u Aktualno

- Resorni ministar Tolušić jučer mi je telefonski potvrdio da proračun nije uvjet da bi se mogao prijaviti projekt izgradnje dječjih vrtića, već je dovoljno privremeno financiranje - rekao je jutros uoči hitne sjednice Gradskog vijeća predsjednik varaždinskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika Damir Habijan.

Dodao je kako mu nije jasno zašto nitko iz Gradske uprave u posljednja četiri dana, koliko je prošlo otkad je Ministarstvo u Grad poslalo dopis, nije nazvao ministra za dodatna pojašnjenja ukoliko im dopis nije bio jasan.

- Što se tiče Habuševa tumačenja dopisa Ministarstva poljoprivrede, da je potrebno donijeti proračun kako bi se moglo prijaviti projekte. Jučer sam rekao da u tom dopisu, koji je u grad došao još prije četiri dana, stoji da ako nije jasno u potpunosti što se željelo reći, da Ministarstvo stoji na raspolaganju i moguće je uputiti upit da se to detaljno objasni. Postavio sam pitanje zašto se to nije napravilo, ako nije jasno - naveo je Habijan.

Prema njegovom tumačenju, nema potrebe donositi proračun, već se projekt može prijaviti putem instituta privremenog financiranja ukoliko postoji suglasnost Gradskog vijeća.

- Upravo iz toga razloga sam jučer nazvao resornog ministra Tolušića koji je potvrdio da nije potrebno da se donese proračun da bi se mogli prijaviti ti projekti. I ako imamo institut privremenog financiranja, projekti mogu ići dalje. Iz tog razloga, jučer smo na Gradskom odboru HDZ-a donijeli odluku da nećemo podržati proračun, no podržat ćemo točku davanja suglasnosti Gradskog vijeća za prijavu na te projekte - najavio je Habijan.

Pojasnio je da je ministar Tolušić jučer bio na Malti kad su se čuli te da je on imao informaciju da je Gradsko vijeće već donijelo potrebnu suglasnost.

- Dakle, nije problem nazvati ministra i pitati. U Gradu su imali četiri dana da saznaju kako točno Ministarstvo tumači svoj dopis, ako im nešto nije bilo jasno, trebali su nazvati ministra kako bi točno pitali što im nije jasno. Ne znam zašto u gradskoj upravi to nitko nije u četiri dana mogao riješiti ako je jučer gradonačelnik Habuš rekao da mu tumačenje nije u potpunosti jasno. Ni meni nije bilo do kraja jasno, ali sam zato nazvao ministra i pitao. Vrlo jednostavna stvar - naglasio je Hbaijan.

Ukoliko se danas ne donese proračun, a Vlada održi sjednicu drugi petak, imenovat će povjerenika koji će donijeti privremeno financiranje dok se ne usvoji proračun novog Gradskog vijeća na prijedlog novog gradonačelnika.