Grupacija NTL (Narodni trgovački lanac) preuzela je trgovine varaždinskog Kitroa

VV | 27.12.2023. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

Nakon višemjesečnih nagađanja o novom vlasniku trgovina Kitro, koje su poslovale u sklopu varaždinskog trgovačkog poduzeća TP Varaždin, portal danica.hr ovih je dana prenijela neslužbenu informaciju da je trgovine Kitro preuzeo Narodni trgovački lanac (NTL). To obuhvaća stotinjak trgovina Kitroa koje posluju na području četiri županije; Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj, a koje će sad djelovati u sklopu grupacije NTL.

- Trgovačko društvo Narodni trgovački lanac (NTL) osnovano je u svrhu povećanja konkurentnosti regionalnih hrvatskih trgovačkih lanaca kako bi zajedničkom nabavom roba osiguralo povoljnije uvjete nabave, a time i niže cijene za svoje kupce. NTL omogućuje svojim članovima i partnerima korištenje pogodnosti usluge zajedničke nabave robe od renomiranih domaćih i inozemnih dobavljača u cilju ostvarenja ušteda koje u konačnici najviše osjećaju naši kupci. Također, članovi i partneri NTL-a imaju mogućnost ugovaranja proizvodnje i prodaje proizvoda vlastite robe marke - opisuju na internetskoj stranici NTL-a djelovanje svoje grupacije.

Članove NTL-a čine trgovački lanci BAKMAZ Zadar, BOSO Vinkovci, GAVRANOVIĆ Zagreb,  TRGOVINA KRK Malinska, a NTL svoje usluge posredovanja, odnosno zastupanja pri ugovaranju nabave roba pruža i svojim partnerima DERGEZ Podravske Sesvete i ROBIN Križevci. 

Prema podacima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, top 10 trgovaca lani su po tržišnom udjelu bili Konzum plus, Lidl, Plodine, Spar, Kaufland, Studenac, Tommy, KTC, Trgovina Krk i NTL. Lani se bilježi i značajan rast tržišnog udjela Eurospina i pomak sa 17. na 13. poziciju.

Trgovina Krk je prošle godine prvi put pozicionirana u Top 10 trgovaca na malo po ostvarenom prihodu i nalazi se na devetoj poziciji. Također, Spar je skočio na četvrtu poziciju, a Studenac na šestu. Studenac je, pored toga, postao trgovački lanac s najvećim brojem prodajnih mjesta u Hrvatskoj, ima ih više od tisuću.

Konzum plus je vodeći trgovac u Gradu Zagrebu i šest županija (Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Karlovačka, Ličko-senjska te Osječko-baranjska županija), jednako kao u prethodnoj 2021. godini.

Članice Schwarz grupe vodeće su u četiri županije. Lidl je vodeći trgovac u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj, dok je Kaufland vodeći u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, jednako kao u prethodnoj godini.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji vodeći trgovac na malo postao je Studenac, kojem je to prva županija u kojoj je postao lider. 

Tommy je i nadalje vodeći trgovac u tri županije u jadranskoj regiji – u matičnoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj te u Zadarskoj županiji. KTC je najveći trgovac u Virovitičko-podravskoj županiji, dok su Mlin i pekare i dalje tržišni lider u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Boso je dugogodišnji lider u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Trgovina Krk je najveći trgovac na malo mješovitom robom u Međimurskoj županiji jer joj je pripojen čakovečki Metss. Pripajanjem Trgostila lani Trgovina Krk proširila se na područje deset županija i Grada Zagreba.

Označeno u