Gradovi i Općine žele u funkciju staviti državnu imovinu koja godinama propada

| 25.7.2017. u 15:51h | Objavljeno u Aktualno

Vojni objekti, dvorci, zgrade, zemljišta...tek su dio državne imovine koja se nalazi na području naših općina i gradova. Međutim, nekad vrijedne nekretnine, već godinama propadaju zbog nebrige vlasnika, a da nema općina i gradova koje ih barem površinski uređuju, bile bi u još gorem stanju.

Iskorak ministra?

Zbog državne nebrige za svoju imovinu negoduju mnogi, osobito načelnici i gradonačelnici. Među njima je i Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega, koji je izrazito kritičan odnosom države prema vlastitoj imovini.

- Kao gradonačelnika, jako me smeta nepovjerenje koje država iskazuje prema gradovima i općinama jer nas već u startu tretiraju kao prevarante koji će darovano zemljište zloupotrijebiti. Svaka nova namjena zemljišta, koja su sada zapuštena, neodržavana, a ponekad i sramota svojih vlasnika, bila bi bolja od postojeće - ukazuje gradonačelnik Grada Ludbrega na čijem području postoji veliki broj zemljišta i zgrada koje Grad potražuje za različite projekte i želi staviti u funkciju.

Bilić dodaje da su dosad imali dobru komunikaciju s DUUDI-jem, odnosno Ministarstvom državne imovine, no ona je imala malo i gotovo nimalo učinka.

- Grad trenutno za ministarstvo kosi, uređuje i održava zemljišta (o trošku građana) u njihovom vlasništvu, koja se nalaze u centru grada. Riječ je o Otoku mladosti, kojega bi kroz EU projekte pretvorili u parkovnorekreacijsku zonu. Nadalje, plaćamo najam za korištenje zgrade bivšeg suda, kojega smo sami uredili (promijenili vanjsku i unutarnju stolariju, uređujemo krovište i sl.) da bi smjestili 160 učenika Osnovne glazbene škole. Udruga “Žene iz centra svijeta” vlastitim sredstvima i donacijama Grada uredila je tzv. Bakinu hižu u mali etnološki muzej i tako spasili zgradu od devastacije i pretvaranja u ruglo, ali ni taj objekt ne možemo dobiti na upravljanje. Odnedavno potražujemo i stari društveni dom u Vinogradima Ludbreškim, kojega bismo preuredili u centar za mlade s različitim sadržajima - nabraja Bilić.

Posebno naglašava da im je namjera da svaki od ovih projekata zaživi i da donese novu kvalitetu života za sve sugrađane i goste, a nikako da zloupotrijebe ili prevare sadašnjeg vlasnika.

- Ukoliko pak ministarstvo kao sadašnji upravitelj smatra da ne bismo bili dobar gospodar, onda bi bar bilo korektno s njihove strane da svoje nekretnine odr- žavaju urednim kao i svi ostali vlasnici - poručuje Bilić, koji se nada pozitivnom iskoraku sada kad postoji i posebno Ministarstvo za državnu imovinu.

Čekaju 14 godina

Do sada su godine i godine bile potrebne za rješavanje zahtjeva za darovanje državne imovine, što je općinske i gradske vlasti obeshrabrivalo u nastojanjima da dobiju u vlasništvo vrijedne nekretnine.

Primjerice, zahtjev Grada Ivanca za prijenos prava vlasništva na nekretnini na kojoj je izgrađen vojni objekt na Ivanščici, kao i zahtjev za prijenos prava vlasništva na nekretnini koja se nalazi u sportsko-rekreacijskoj zoni “Jezera”, podnio je nadležnom državnom tijelu još 2003. godine!

- Kompleks na Ivanščici uredio bi se i namijenio za ekološko-obrazovne, turističke i sportske sadržaje - kaže ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, dodav- ši da je u tu svrhu izrađena i Strategija razvoja planinskog turizma. Na nekretnini u sportsko-rekreacijskoj zoni “Jezera” Grad bi pak želio izgraditi “Trim stazu” za koju je već izrađeno idejno rješenje te ishođena lokacijska dozvola.

- Ta bi lokacija omogućila objedinjavanje svih oblika profesionalnog i amaterskog bavljenja sportom - objašnjava Batinić.

Zahtjeve, prijedloge i mišljenja glede raspolaganja državnim nekretninama na svom području, a koje nisu stavljene u nikakvu funkciju te ih vlasnik, RH, ne održava niti koristi, već godinama upućuje i Grad Lepoglava.

Između ostalog, Grad je tako uputio zahtjev za darovanje čestice u Mihanovićevoj ulici za izgradnju tržnice, čestice za izgradnju POS stanova, povr- šine uz državnu cestu za ure- đenje parka braniteljima, a tu je i niz zelenih površina u vlasništvu države koje uređuje upravo Grad.

- Usto, u užem centru Lepoglave ima državnih nekretnina koje zbog dugogodišnje neodržavanosti narušavaju izgled centra te predstavljaju opasnost - ukazuju iz Grada Lepoglave.

I dok na području grada Novog Marofa te na području općina Beretinec i Sveti Ilija nema nekretnina u vlasništvu RH, načelnik općine Maruševec Damir Šprem kaže da na području te općine postoje jedino manje poljoprivredne čestice u državnom vlasništvu koje su obuhvaćene Programom raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države u Općini Maruševec.

S druge strane, želja Općine Cestice jest da im država daruje lovačku kućica u Dubravi Križovljanskoj, ribičku kućicu u Velikom Lovrečanu, Park Križovljangrad te zemljište u romskom naselju, a što je trenutno u vlasništvu države.

Žele Arboretum

Popriličan broj nekretnina manjih površina u vlasništvu RH ima i na području općine Petrijanec. Općina je stoga podnijela zahtjev da joj se daruju u vlasništvo.

- Neke od zanimljivijih nekretnina su nam 10.000 kvadrata neplodnog neobradivog zemljišta u gospodarskoj zoni u Majerju, a tu je i stara ruševna građevina u Zelendvoru površine veće od 1.000 kvadrata pod zaštitom Uprave za očuvanje kulturne baštine. S obzirom na ruševno stanje, ugrožava susjedne nekretnine te je potrebna njena hitna sanacija ili uklanjanje jednog dijela. Ondje je inače predviđen manji društveni objekt - navode iz Općine Petrijanec.

Od nekretnina u vlasništvu države na području općine Vinica, Općini je najzanimljiviji dio oko akumulacije Ribnjak i Lovačkog doma, ukupne površine 7,5 hektara, koje Općina održava, a gdje se planira uređenje turističko-rekreativnog centra.

- Ne smijemo zaboraviti ni kompleks Arboretum Opeka u vlasništvu RH, površine 63 hektara, pri čemu načelnik inzistira da projekt bude od strateškog nacionalnog interesa. Parku je nužna potrebna revitalizacija, a pošto se radi o vrijednom projektu, Općina je spremna razgovarati sa svim institucijama, naročito s Ministarstvom državne imovine - napominju iz Općine Vinica dodavši da je za oba kompleksa upućen zahtjev ministarstvu za darovanje Općini.

U Općini Ljubešćica željeli bi da im država daruje česticu na kojoj je 2006. izgrađeno dječje igralište površine 1.299 metara kvadratnih te poslovno-stambenu zgradu od 1.903 metara kvadratnih.

G. Kneginec bi Banjšćinu, a Vidovec Barutanu

Općina Gornji Kneginec željela bi pak da im država daruje zemljište površine oko 35 hektara s pripadajućim objektima na mjestu gdje se nalazi postojeće vojno skladište Varaždin Breg - Banjščina, a sve kako bi se na toj lokaciji realizirala prva faza projekta tematskog zabavnog parka.

- Usto, Općina od države traži i darovanje zemljišta površine oko dva hektara za potrebe završetka formiranja Poduzetničke zone Kneginec - naglašavaju iz te Općine. Iako na području općine Vidovec ima više nekretnina u državnom vlasništvu, načelnik Bruno Hranić ističe kako su im najvažnije parcele na području bivše Barutane gdje na jednom dijelu posluje PZ Varaždinsko povrće. - Općina je prostornim planom ondje predvidjela Gospodarsku zonu Vidovec. Zona će biti isključivo poljoprivredne namjene - kaže Hranić.

Dodaje da su u vlasništvu države 2,5 hektara, a prostornim planom je obuhvaćeno područje oko 34 hektara. - Na jednom dijelu bit će postavljena i meteorološka postaja - ističe.