Gradonačelnik Čehok i zamjenik župana Vugrin odali počast žrtvama Srebrenice Foto: Krešimir Đurić

Gradonačelnik Čehok i zamjenik župana Vugrin odali počast žrtvama Srebrenice

M.P./Varaždinske vijesti | 11.7.2017. u 19:39h | Objavljeno u Aktualno

Članovi Bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije u sklopu svojih redovnih aktivnosti danas su na Trgu Kralja Tomislava u Varaždinu obilježili dan stradanja u Srebrenici pod nazivom „Da se ne zaboravi“.

Obilježavanju su prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok te predstavnik Bošnjačke nacionalne manjine Salko Ikanović koji su odjenuli prigodne majice te na taj način odali počast i pijetet svim nedužnim žrtvama.

Zamjenik župana Robert Vugrin istaknuo je kako se srebrenička tragedija nikada ne smije zaboraviti.

- U Srebrenici se dogodio genocid, namjera agresora je bila da se istrijebi bošnjački narod i to je zlo kakvo se nikada više ne smije ponoviti. Iako je Srebrenica bila zaštićena zona, dogodio se zločin neviđenih razmjera. Na svima nama je da se ovaj dan dostojno obilježava, a na odgovornim vlastima u Bosni i Hercegovini je da promiču toleranciju, mir i suživot – naglasio je zamjenik župana.

Podsjetimo, genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. srpnja 1995. godine, tijekom rata u BiH u kojemu je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca s područja enklave Srebrenice.

Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je srpske snage 11. srpnja 1995. godine.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Europski parlament i Ured visokog predstavnika za BiH, okarakterizirali su pokolj u Srebrenici kao genocid.

Označeno u