Grad u 11 postupaka „teških“ 138,3 milijuna kuna

Napisao/la: Martina Pižeta -
Grad u 11 postupaka „teških“ 138,3 milijuna kuna Foto: VV arhiva

Grad Varaždin pred varaždinskim Trgovačkim sudom trenutačno vodi sporove vrijedne ukupno 138,3 milijuna kuna.

U listopadu 2011. godine društvo T&H Invest (bivši Održivi razvoj, odnosno T7 VIS) tužilo je Grad i JUGS radi isplate 33,2 milijuna kuna, a po protutužbi radi utvrđenja ništetnosti sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II. Sud je taj postupak prekinuo do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka koji se vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu, na što su uložene žalbe, o kojima odlučuje Vrhovni trgovački sud (VTS).

U siječnju 2012. godine Grad je započeo postupak protiv Varkoma i društva T&H Invest radi utvrđenja ništetnosti ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada (vrijednost spora 11,1 milijun kuna). Iako je presuda u tom predmetu donijeta u korist Grada, uložena je žalba.

Mjesec dana nakon početka postupka za utvrđivanje ništetnosti, točnije u veljači 2012. godine, društvo T&H Invest tužilo je Grad i Varkom radi isporuke oko 100.000 tona baliranog otpada. Vrijednost tog spora je 1,5 milijuna kuna. Sud je prekinuo ovu parnicu, na što su se žalili T&H Invest i Varkom.

U studenom 2012. godine Grad je protiv T&H Investa podnio tužbu radi utvrđenja ništetnosti ugovora o kupoprodaji i zamjeni nekretnina. U tom postupku čeka se nalaz građevinskog vještaka.

U veljači 2013. godine Crtorad je Grad Varaždin tužio zbog neispunjenja ugovora o koncesiji. Budući da je u srpnju sud presudio u korist Grada, Crtorad je uložio žalbu VTS-u.

Tvrtka Ekos Holding lani u veljači tužila je pak Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II. Taj je postupak spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos Holdinga radi utvrđenja nišetnosti tog sporazuma. Postupak je u tijeku i traje saslušanje svjedoka.

Grad je u travnju ove godine protiv društva VIS PT TEXTILE (danas Techtex) podnio tužbu radi isplate 8,2 milijuna kuna i osiguranja novčane tražbine donošenjem rješenja o privremenim mjerama. Ročište u tom predmetu još nije zakazano.

S druge strane, tvrtka Novogradnja pred varaždinskim je Općinskim sudom u prosincu 2010. tužila Grad radi isplate 726.189 kuna. U tijeku je žalbeni postupak na presudu.

Tu su još i žalbe Grada na otvaranje postupka predstečajne nagodbe društava Techtex i T&H Invest, ali i kazneni postupak protiv bivšega gradonačelnika Ivana Čehoka i ostalih na zagrebačkom Županijskom sudu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.