Bivši gradonačelnik Goran Habuš Foto: VV arhiva

Grad prije izdvajao 7,5 mil. kn za odvjetnike, Čehok kaže da je još falilo da tuže Trumpa i UN

| 16.2.2018. u 17:52h | Objavljeno u Aktualno

U razdoblju od 2013. do 2017. godine Grad Varaždin je za odvjetničke troškove izdvojio čak 7,5 milijuna kuna, ukazano je na današnjem kolegiju varaždinskoga gradonačelnik Ivana Čehoka i njegovog zamjenika Zlatana Avara.

- Nitko nije odvjetnike smijenio ni promijenio, već smo s odvjetničkim kućama, koje je imenovala bivša gradska vlast, imali ugovore do 30. lipnja, a nakon što su im istekli, tražili smo račune i ostali frapirani činjenicom da su samo zadnju godinu bivše vlasti Grad koštali dva milijuna kuna - rekao je Čehok.

Grad su do sredine prošle godine, podsjetimo, zastupale odvjetničke kuće Kallay & partneri, Brlečić & partneri, Petrić i dr. te Juričan. Odsad će to biti Odvjetničko društvo Jelaković i partneri te odvjetnici Darko Šabijan i Željko Cecelja, koji su međusobno rasporedili predmete. Za odabir novih odvjetnika bio je zadužen Avar.

- Vodio sam pregovore s nekoliko odvjetničkih kuća. Model koji je bio prije za mene je bio neprihvatljiv u odnosu na ono što se napravilo. Svi su postupci praktički bili u istoj poziciji u kojoj su bili prije dvije ili tri godine. Osobno nisam vidio nikakav pomak, a troškovi su se gomilali. Odvjetnike, koje smo angažirali, bit će plaćeni paušalno, a procjena je da će to godišnje iznositi između 500.000 i 600.000 kuna. Dakle, tri puta manje nego je bilo za vrijeme bivše vlasti - rekao je Avar.

U postojećim višemilijunskim sporovima koje Grad na varaždinskom Trgovačkom sudu vodi, između ostalog, i zbog sklapanja ugovora s bivšim T7 VIS oko kupoprodaje zemljišta za POS ili za kupnju i zamjenu zemljišta u Jalkovcu i Brezju, stranke će se pokušati dogovoriti.

- Čistoća i Varkom donedavno su vodile spor, a koji je lani okončan mirenjem. Tvrtke su se dogovorile, a sada ćemo pokušati isto i sa sporovima u tijeku. Nećemo ništa prejudicirati, možda će se ugovori raskinuti, dali smo odvjetnicima odriješene ruke. Želimo se mirno dogovoriti, bez da nastaju novi troškovi i sporovi se otegnu. Međutim, Grad sigurno ništa ne smije izgubiti - poručili su Čehok i Avar. Zamjenik je pritom naglasio kako je maliciozno prikazivati da postignuti dogovori neće biti u korist Grada.

Čehok ističe da odabir odvjetnika nema veze s kaznenim postupcima koji se vode protiv njega.

- Postupci su u tijeku i ne može odvjetnik ništa promijeniti. To radi sud. Odvjetnici zastupaju Grad kao oštećenu stranu - rekao je Čehok.

Mišljenja je da se odvjetnike nije trebalo plaćati u tolikim iznosima, no kaže da se bivša vlast vodila nekim svojim načelima i pogledima.

- Ulazili su u sporove sa svima! Tužimo se i s državom oko nenamjenskog trošenja sredstava APN-a - poručio je Čehok. Avar je dodao da je protekli tjedan u DORH-u održan sastanak s predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva graditeljstva. Cilj je bio postizanje dogovora oko upravnog spora koji je bivša vlast pokrenula protiv države jer je proračunskim nadzorom utvrđeno da je 12 milijuna kuna APN-a za POS zapravo nenamjenski potrošeno. Gradu je stoga prijetila i ovrha.

- Postoji mogućnost da se prebiju obaveze Grada prema državi i s druge strane države prema Gradu. Moramo još vidjeti što nam točno država duguje. Nadamo se mirnom rješenju ovog spora kako ne bismo još plaćali i kamate. Smisao svega je raščistiti situaciju s državom kako bismo dalje krenuli s POS-om. Ne znam zašto je POS stao, a postoji interes građana - poručili su Čehok i Avar.