Goran Habuš: Špancirfest je spašen, no glavna pozornica se ukida

D.P./Varaždinske vijesti | 6.4.2017. u 12:29h | Objavljeno u Aktualno

- Špancirfest je spašen - komentirao je danas (sada već bivši) varaždinski gradonačelnik Goran Habuš mišljenje Ministarstva uprave prema kojem je ipak mogao potpisati Zaključak kojima javne površine na kojima se održava Špancirfest daje na korištenje Turističkoj zajednici grada Varaždina bez naknade.

Podsjetimo, kada u petak na sjednici Gradskog vijeća po treći put nije prošao prijedlog proračuna, Habuš je kazao kako je održavanje Špancirfesta pod znakom upitnika, jer ne može potpisati spomenuti Zaključak.

To nam je tad potvrdila i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednica grada Varaždina Jelena Toth, no na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su prisustvovali Goran Habuš kao predsjednik Turističke zajednice grada Varaždina i Jelena Toth, potvrđeno je će se 19. Špancirfest održati i to od 18. do 27. kolovoza.

Generirala je gubitke

Ipak, zbog minusa iz prošle godine, ali i činjenice da nije donesen proračun pa Turistička zajednica ne može računati na novac od Grada, Špancirfest će ove godine ostati bez glavne festivalske pozornice na Starom gradu.

- To je pozornica koja nije ispunila očekivanja što se tiče prodaje ulaznica i kada smo napravili analizu vidjeli smo da tako ne može dalje više ići. Preko trećine ukupnog budžeta Špancirfesta odlazilo je na honorare i produkciju na Starom gradu, ulaže se velika količina novaca, a ostvaruje se gubitak i ove godine to više ne možemo dopustiti, jer ugrožavamo poslovanje Turističke zajednice - kazala je Jelena Toth dodavši da je TZ na to upozorio i Nadzorni odbor.

Goran Habuš je podsjetio kako je 2010. godine uvedeno plaćanje na Starom gradu, no kako je očito zbog velikog broja programa došlo do zasićenja.

- Već nekoliko godina se razmišlja o ukidanju bine u grabi i ove godine ćemo to i napraviti - kazao je Habuš.

Toth smatra kako ukidanje glavne pozornice neće smanjiti kvaliteti Špancirfesta.

- Veću pozornost ćemo posvetiti uličnim programima i izlagačima, a dat ćemo veću pažnju varaždinskim obrtnicima. Dogovorena je i suradnja s udruženjem obrtnika Varaždin s kojima ćemo subvencionirati nastup varaždinskih obrtnika na Špancirfestu - najavila je Toth te istaknula kako će cijene izlagačkog prostora ostati iste.

Toth je izjavila kako TZ želi u program uključiti što više Varaždinaca - od izlagača, ugostitelja do umjetnika i svih onih koji na neki način imaju koristi od Špancirfesta.

"Turistička zajednica više ne može sama"

- Želimo ih uključiti, ali ne način da se Špancirfesta želi samo nešto uzeti nego da se i oni uključe u organizaciju - kazala je Toth koja danas nije željela izlaziti s imenima izvođača i programom.

- Ugovori još nisu potpisani i ne želim se zaletavati, ali mogu reći da će biti Kraljevska zona na Starom gradu kao i prošle godine i gdje će biti besplatni koncerti svih 10 dana. Uz to bit će Vila Bedeković gdje će se održavati koncerti s naplatom, a na Kapucinskom trgu će biti program koji će biti jedna nova atrakcija Špancirfesta - najavila je Toth.

Uz to sve, istaknula je kako Špancirfest traži partnera koji bi doveo svježi kapital i svježe ideje s obzirom na financijsku situaciju, no kako zasad nisu dobili zadovoljavajuću ponudu.

- Naravno, sjest ćemo s novom gradskom vlasti da vidimo što i kako dalje, jer Turistička zajednica sama više ne može. Špancirfest je prerastao okvire Turističke zajednice i posao TZ-a nije samo Špancirfest tu su još i brojne druge manifestacije koje želimo organizirati, a ograničeni smo jer 70 posto vremena posvetimo Špancirfestu - priznala je Toth te podsjetila kako je lani za vrijeme Špancirfesta u gradu ostvaren ukupni turistički promet od 34 milijuna kuna, a svi smještajni kapaciteti u Varaždinu, Varaždinskoj županiji, ali i Međimurskoj županiji su bili popunjeni.

- Vrijednost reklame koju je Varaždin dobio bila je 13,4 milijuna kuna i to su podaci koji govore da Grad Varaždin treba stati uz Špancirfest - zaključila je Toth.

Označeno u