Glavni problemi Sjevera: Tekstilce i obućare osloboditi dijela doprinosa i to preusmjeriti u plaće

| 11.9.2017. u 14:47h | Objavljeno u Aktualno

Ulaganjem 12 milijuna kuna u kompleks bivše čakovečke vojarne, poslovni inkubator Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje proširit će za dodatnih 1000 četvorna metra, odnosno na ukupno 3.700 kvadrata dobro opremljenih uredskih prostora, učionica, konferencijskih dvorana i pratećih sadržaja.

S budućim gradilištem, kao i s još nekih perjanicama međimurskog gospodarstva, protekle se srijede neposredno upoznala potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić tijekom posjeta Međimurskoj županiji gdje joj je domaćin bio župan Međimurske županije Matija Posavec.

- Povod zbog kojeg sam ovdje europska su bespovratna sredstava koja su dostupna i poduzetnicima i jedinicama lokalne samouprave za izgradnju objekata koji pomažu pokretanju poduzetničke aktivnosti, a donose i konkurentnost poduzeća. Dakle, omogućavaju jačanje investicija u opremu, odnosno kapitalne investicije, a time olakšavaju poduzećima da upravljaju drugim troškovima, uključujući i plaće - ukazala je Dalić.

Dodala je da su prijave na neke natječaje već u tijeku, a najavila je i da će se do kraja godine otvoriti i četiri nova vezana uz ulaganje za pripremu poduzetnika za izlazak na strana tržišta, jačanje moći uz nova zapošljavanje, poticanje inovativnosti i potpore ulaganju u kapital.

Ne skrivajući zadovoljstvo što će se s bespovratnih 12 milijuna moći inkubirati novih 20-ak tvrtki u prostorima TICM-a, koji je pokrenut u sklopu projekta revitalizacije bivših vojnih objekata i vojnog poligona u Čakovcu, međimurski župan naglasio je i da se još 15 milijuna kuna ulaže u Poduzetnički centar u Prelogu, što ukupno čini 27 milijuna bespovratnih europskih sredstava za Međimurje samo u ovom natječaju. No, bilo je riječi i o problemima, posebice niskim plaćama.

Govoreći o minimalnoj plaći, ministrica je naglasila da je početkom godine podignuta minimalna plaća za oko 150 kuna, a isto se dogodilo u vrijeme porezne reforme i snižavanja poreznog opterećenja.

      Više o ovoj temi pročitajte u tisaknom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u