Glavna boljka obrtnika radna snaga, uraru Benkusu priznanje za pola stoljeća uspješnog rada Foto: Krešimir Đurić

Glavna boljka obrtnika radna snaga, uraru Benkusu priznanje za pola stoljeća uspješnog rada

IHR/Varaždinske vijesti | 27.4.2019. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno

- Vi danas ne možete dobiti parketara, keramičara, takoreći svijećom morate tražiti majstore, no oni traže da se njihove usluge i plate. Činjenica jest da su se povećale cijene njihovih usluga, što je jedan od čimbenika da lakše preživljavaju na tržištu. Daj Bože da imamo ljude koji znaju i žele raditi – rekao je Boris Kos, predsjednik Udruženja varaždinskih obrtnika na svečanoj sjednici povodom 115. obljetnice organiziranog obrtništva u Varaždinu, u sklopu kojeg je održan i 10. Obrtnički ulični sajam.

FOTO Gužve na štandovima varaždinskih obrtnika: svi su željeli vidjeti i kiušati njihove proizvode


Na svečanu sjednicu su stigli saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak, predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, među kojima su bili zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan, župan varaždinske županije Radimir Čačić i savjetnica Natalija Martinčević, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, predsjednica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth, a stigao je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragutin Ranogajec, koji je uputio čestitke svima obrtnicima i svima koji su svojim radom, zalaganjem i trudom zaslužni za 115. obljetnicu obrtništva u Varaždinu.
- Obrtnik nije zanimanje. To je odluka ljudi koji žele, znaju i mogu učiniti više za sebe, svoju obitelj i širu zajednicu te otvaraju radna mjesta. Jedan moj kolega je na proslavi 50. godina obrtništva u Zadru rekao „Ako se boriš za tuđa prava, i tvoja će biti ostvarena“. Mislim da je to sažetak cijele ove priče svih nas, koji svoje slobodno vrijeme dajemo za opće dobro i rad u obrtništvu – istaknuo je Ranogajec.
Dodao je kako problema ima i uvijek može biti bolje.
- Rješavamo probleme u suradnji s resornim Ministarstvom, međutim – prespori smo. To je strašno za nas obrtnike koji smo naučeni da idemo dalje, radimo i donosimo odluke. Ponekad donosimo i pogrešne odluke, međutim bolje donijeti krivu odluku koju možeš promijeniti u nekom trenutku nego ne donijeti nikakvu odluku, zastati u razvoju i ne otvarati nova radna mjesta. U ovom trenutku najveći su nam problem radna snaga, a to nećemo moći bez kvalitetne reforme cijelog sustava obrazovanja. Država ne treba u ovom trenutku poticati otvaranje obrta, nego čuvati radna mjesta – rekao je Ranogajec koji se zahvalio Nataliji Martinčević zbog njezinog angažmana 2013. godine, kada je u proceduri bio Zakon o obrtu.

Čestitke obrtnicima uputili su i župan Radimir Čačić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.
- Bilo bi dobro da mi koji sjedimo ovdje u prvom redu čujemo koji su vaši problemi, a ne da zapravo mi govorimo o tome što su Grad ili Županija učinili. Na Gradu je da bude na usluzi vama, a vi ste ti koji ste važni jer svojim radom stvarate nove proizvode i dodatnu vrijednost. Zbog toga smo mi svi ovdje – rekao je Habijan.


Uz veliku obljetnicu varaždinskih obrtnika stigla je i dobra vijest, a to je da Udruženje varaždinskih obrtnika bilježi porast njihovog broja tako da ih u ovom trenutku ima 1450, što je čak 74 više od prošle godine.
- Briga o svakom obrtniku je prioritet u radu Udruženja, pa tako osim seminara i stručnih edukacija, u suradnji s POU Varaždin pokrećemo novi projekt „Akademija za obrt“. Smatramo da stalna edukacija i stjecanje novih znanja su važni za opstanak – zaključio je Kos.

Na sjednici su dodijeljena priznanja obrtnicima koji ove godine zaokružuju 50, 40, 30 i 20 godina rada svoga obrta. Priznanje za pola stoljeća uspješnog rada dobio je poznatI varaždinski urar Benkus.