FOTO: Zbog požara u kojem je izgorjela hala, 70 radnika Vika završilo na burzi

M.P./Varaždinske vijesti | 24.5.2017. u 10:43h | Objavljeno u Aktualno

Sedamdesetak radnika Obuće Viko čija je proizvodna hala u Miškininoj ulici u Varaždinu u potpunosti izgorjela protekle srijede završit će na burzi. Naime, požar je uzrokovao materijalnu štetu od oko 12 milijuna kuna i trenutno je nemoguće ponovno pokrenuti proizvodnju bez nečije pomoći. Radnike su o njihovim pravima rano jutros upoznale predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- Radnici imaju pravo na izvanredan otkaz ugovora o radu i po tome pravo na novčanu naknadu i pravo na otpremninu. Razlog prestanka nije na njihovoj strani, to su izvanredne okolnosti, te im se daje otkaz zbog izvanrednih okolnosti - navela je Blaženka Rogina iz varaždinskog Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Radnici, pojašnjava, imaju pravo na novčanu naknadu, no sve ovisi o godinama njihovog radnog staža.

- Devedeset dana imaju pravo na 60 posto naknade u visini bruto plaće, a nakon toga 30 posto pri čemu visina naknade ne može biti manje od 50 posto minimalne plaće, odnosno 1.310 kuna - pojasnila je Rogina.

Ipak, vjeruje da će velik broj radnika Obuće Viko uspjeti pronaći posao.

- Potreba za obućarskim radnicima je velika i ako poslodavac neće uspjeti riješiti ono što namjerava, vjerujem da će se oni uspjeti drugdje zaposliti - istaknula je Rogina.

Međutim, sami radnici s kojima smo razgovarali i nisu tako optimistični. Ističu da su u pedesetim godinama života zbog čega su teže zapošljiva kategorija.

- Majstorica sam u Obući Viko i ovdje radim već više od 20 godina. Sada se dogodio ovaj požar za koji nitko od nas nije kriv, ali nitko nema razumijevanja za nas. Plaće su bile takve kakve su bile, no tako je u toj branši. Nadamo se da će nam netko pomoći jer bi najbolje bilo da se tu ponovno pokrene proizvodnja. Ne znam hoćemo li uspjeti drugdje naći posao. Svi imamo oko 50 godina, ja imam probleme s kralježnicom i teško će mi biti raditi za mašinom i dokazivati se nekome u tim godinama. Ne bojim se posla i rada, no bit će mi teško - požalila se Mirjana Hajsok.

Ističe da joj je u Obući Viko bilo zadovoljstvo raditi i da su svi bili kao jedna obitelj.

- Da nisam bila zadovoljna, otišla bih. Kako sam rekla, bilo bi najbolje da se ovdje ponovno svi okupimo i da tu ponovno radimo. Posla ima, samo bi nam trebala nečija pomoć. Možda netko čuje ovaj naš apel i pomogne nam - rekla je Hajsok.

U teškoj je situaciji i Davor Kosir, također dosadašnji majstor, čija žena također radi u Obući Viko.

- Imamo dvoje djece, još su u osnovnoj školi, i ne znam kako ćemo. Vidjet ćemo što će se tu dogoditi, no ako se ništa ne pokrene, morat ćemo potražiti novi posao. Bio sam majstor te vjerujem da ću uspjeti pronaći sličan posao u ovoj branši - kazao je Kosir.

Sanja Vlašić, direktorica prodaje Obuće Viko, ističe da su od požara svakodnevno u razgovorima s bankama i većim dobavljačima.

- Imaju razumijevanja za ovu situaciju, no ne znam kako će biti dalje. Ne mogu ništa konkretno reći - poručila je Vlašić dodavši da su se za pomoć obratili Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, ali i gradonačelniku i županu te HGK. Izuzev HGK, od nikoga nisu primili odgovor.

- Vijeće HGK nas je jučer posjetilo i obećalo da će nas zastupati u svim institucijama kojima smo se obratili. Upoznali smo i banke s našom situacijom te čekamo njihove reakcije i odgovor - navela je.

Označeno u
Galerija slika