FOTO Varaždinska županija zasjala je među Kajkavcima u Lisinskom Foto: Varaždinska županija

FOTO Varaždinska županija zasjala je među Kajkavcima u Lisinskom

Varaždinske vijesti | 12.3.2018. u 11:31h | Objavljeno u Aktualno

U dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu u nedjelju, 12. ožujka, održana je manifestacija "Kajkavci u Lisinskom". Ovo vrijedno događanje, koje je organizirao Radio Kaj, okupilo je pet sjevernih županija i Grad Zagreb te na taj način spojilo kulturu i turizam, dok je tradicionalna kajkavska glazba, gastronomska i ostala ponuda upotpunila ovu manifestaciju.

Varaždinska županija se na izložbeno-prodajnom sajmu orijentirala na promociju i brendiranje bučinog ulja i proizvoda od buče. Tako se ove godine izložbeni prostor Varaždinske županije vezao uz bučino ulje, ali i varaždinsko zelje koje je zaštićeno najvišom oznakom izvornosti na razini Europske unije. Bile su tu i povijesne postrojbe Varaždinske županije, OPG-ovi te kulturno-umjetnička društva i renomirani glazbenici.

Kako je istaknuto, sve to bila je uvertira u manifestacije i projekte koji nas ove godine čekaju u Varaždinskoj županiji na području turizma, a to su međunarodna izložba bučinog ulja koja će se prvi put održati u našem kraju, Bučograd na Špancirfestu, Zeljarijada u Vidovcu, Okusi varaždinskog kraja te niz drugih manifestacija.

Na izložbenom prostoru Varaždinske županije svoje delicije i proizvode prezentirali su udruga Hajdina sa svojim autohtonim jelom koščičjak, udruga žena Trnovečko srce s posebnom trnovečkom makovnjačom i domaćim kolačima, udruga Varaždinsko bučino ulje, svjećarsko-medičarski obrt Slavica iz Klenovnika, OPG Jurica Cafuk, OPG Andreja Petrović, OPG Franić s posebnom medenom rakijom, Galerija Jamnić, Ludbreška vinska cesta s vinima restorana Arabela, restorana Črn bel, Agroturizma Kežman, Vinske kuće Kirić, Vinskog podruma Makar i Vinarije Stručić.

Posebno je bilo na štandu gdje su vrijedne ruke kuhara predstavile niz jela od buče, bučinog ulja i varaždinskog zelja. Našlo se tu cvetlinske gibanice, kukuruzne zlevanke s orasima i džemom, hajdine gibanice, namaza s bučinim uljem, topličke kupališne torte. Tim i brojnim drugim delicijama predstavili su se Hotel Minerva, Hotel Trakošćan, Hotel Varaždin, Gastrocom, Hotel La Gus, Restoran i zalogajnica Šanjek i Restoran Zlatne Gorice.

Najposebnije bilo je u prostoru na kojem je Minerva organizirala prikaz izrade domaćeg putra, gaženje zelja, pranje rublja, a uz to je podijeljeno više od 550 ukusnih sarmi.

Za domaću kajkavsku popevku i prigodan kulturno-umjetnički program iz Varaždinske županije pobrinuli su se KUD Toplice iz Varaždinskih Toplica te Kavaliri i Gabrijela Hrženjak.

- Varaždinska županija ima zaista mnogo za pokazati, drago mi je da smo na jednom mjestu okupili naša poljoprivredna gospodarstva, vinare, medare, našu gastro ponudu i sve začinili pjesmom. Vjerujem da su zadovoljni i izlagači i posjetitelji - naglasio je župan Radimir Čačić.

- Turistička zajednica Varaždinske županije pokazala je da će krenuti u novom smjeru, te da ćemo surađivati sa svima sa zajedničkim ciljem, a to je da turizam naše Županije dignemo na viši nivo kakav Varaždinska županija i zaslužuje. Ovo je samo uvod u sve manifestacije koje nas očekuju i vjerujem da će se to prepoznati diljem naše Županije – rekla je predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.

kajkavci_u_lisinskom_-_varazdinska_zupanija_1.jpg

kajkavci_u_lisinskom_-_varazdinska_zupanija_2.jpg

kajkavci_u_lisinskom_-_varazdinska_zupanija_3.jpg

kajkavci_u_lisinskom_-_varazdinska_zupanija_4.jpg

kajkavci_u_lisinskom_-_varazdinska_zupanija_5.jpg

kajkavci_u_lisinskom_-_varazdinska_zupanija_6.jpg

kajkavci_u_lisinskom_-_varazdinska_zupanija_7.jpg

kajkavci_u_lisinskom_-_varazdinska_zupanija_8.jpg

kajkavci_u_lisinskom_-_varazdinska_zupanija_9.jpg

kajkavci_u_lisinskom_-_varazdinska_zupanija_10.jpg