FOTO: Varaždinci dobili Poludnevni boravak za osobe s invaliditetom Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Varaždinci dobili Poludnevni boravak za osobe s invaliditetom

| 30.5.2018. u 14:13h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu se danas u prostorijama bivšeg Centra Tomislav Špoljar otvorio Poludnevni boravak za mlade i starije osobe s invaliditetom.

Program je namijenjen osobama koje boluju od dječje ili cerebralne paralize za koje će se organizirati provođenje slobodnog vremena prilagođenim aktivnostima kao što su rehabilitacijski postupci, edukativne i kreativne radionice, a sve kako bi se poboljšala kvaliteta života i smanjila socijalna isključenost.

- Ovo je strašno važan projekt i sa zadovoljstvom smo ga ostvarili u suradnji s Crvenim križem, a pomogle su nam tu i druge udruge. Ovo je jedna velika stvar no to je ipak još početak onoga što kao Grad moramo napraviti i nadam se da će nam ovaj Poludnevni boravak biti odlična startna pozicija - rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Sandra Malenica.

Dodala je kako je cilj ući u državno financiranje. Naime, Grad će rad Poludnevnog boravka financirati prvu godinu nakon čega je cilj licenca odnosno dobivanje rješenja od Ministarstva kako bi rad Poludnevnog centra financirala država.

Zamjenica Malenica dodala je kako je u obnovu bivše zgrade Centra Tomislav Špoljar uloženo oko pola milijuna kuna, a ove je godine iz gradskog proračuna izdvojeno još 420 tisuća kuna za uređenje prostora i zapošljavanje novih djelatnika.
- To je zapravo jedan mali iznos prema tome koliko će to dobroga donijeti našoj zajednici - istaknula je Malenica.

- Ovo je jedan standard koji gradovi koji su prijatelji djece jednostavno moraju imati. Mi smo do sada imali cijeli niz institucija koje su se bavile određenim dijelom boravljenja osoba s posebnim potrebama, no nismo imali baš ovakav Poludnevni boravak. Ovime smo uspjeli nadomjestiti taj jedan veliki manjak. Mislim da je ovo stvarno mjesto i susreta i druženja ali i socijalizacije za sve osobe s posebnim potrebama. Pozivam građane da se uključe i jave kao volonteri jer Crveni križ i Grad neće moći sami raditi - rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varažin Sandra Mintas istaknula je kako se nada da će Poludnevni boravak raditi i u budućnosti te da će se proširiti.

- Za ovu godinu kapacitet je planiran za do 12 osoba. Svi budući korisnici se mogu prijaviti tako da ispune prijavnicu sa medicinskom dokumentacijom, nakon čega idu na procjenu našeg stručnog tima - rekla je ravnateljica GDCK.