Adele i njen vodič Vlado Šincek Foto: Krešimir Đurić

FOTO Upoznajte Adele, "policajku" na četiri noge

| 9.6.2018. u 20:58h | Objavljeno u Aktualno

Doima se kao obična kuja, druželjubiva je, voli papati pseće poslastice i keksiće, obožava se češkati, no ako kojim slučajem imate pirotehniku ili ne daj Bože neko opasnije minsko-eksplozivno sredstvo, lajat će i režati na vas sve dok joj u pomoć ne priskoči njen vodič Vlado Šincek.

Ona je Adele, kuja stara šest godina, koja već nekoliko godina radi u Policijskoj upravi varaždinskoj kao policijski pas za detekciju eksploziva. Kada nije na svom radnom mjestu u policiji, živi kod obitelji policijskog službenika Vlade Šinceka, inače vodiča službenog psa za detekciju eksploziva, koji je iznimno ponosan na svoju „partnericu“.

pol_pes_1.jpg

- Radimo u grupi protueksplozijske zaštite, a naš je zadatak pretraživanje prostora i pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava. Adele je inače već četiri godine u policiji, a nakon položenog tečaja u Zagrebu, stigla je u PU varaždinsku - kaže Šincek.

Adele i on, dodaje, imaju brojne intervencije. Srećom, to su pretežno preventivni pregledi.

- Riječ je uglavnom o većim skupovima poput javnih događanja ili utakmica gdje je njen zadatak primjerice provjeriti pokušava li netko unijeti pirotehnička sredstva, a tu su i intervencije na granici i ostalo - pojašnjava Šincek kako izgledaju Adeleini uobičajeni radni zadaci.

Adele inače živi s njime i njegovom obitelji što je, ističe, standard kod pasa za detekciju eksploziva i droga koji bi sa svojim vodičima trebali biti 24 sata dnevno.

- Policijski se psi, pa tako i Adele, ne razlikuju od ostalih pasa, specifični su samo po tome što su specijalizirani za detekciju eksploziva ili droga. No, razlikuju se od pasa napadača jer u odabiru takvih pasa na prvom mjestu mora biti socijalizacija, druželjubivost te da nemaju agresivni nastup prema ljudima - napominje Šincek dodavši da osim Adele, u PU varaždinskoj „radi“ i pas napadač, a u planu je i nabava psa za detekciju droga s obzirom na to da se kolegica koja je bila vodič takvog psa preselila u Zagreb.

Adele će inače policijski posao obavljati sve dok joj zdravlje posluži no prosjek je od 8 do 10 godina. Tada odlazi u mirovinu. U 99 posto slučajeva, kaže Šincek, vodiči policijskih pasa od ministarstva zatraže da pas ostane s njima što im se i odobrava. Tu je zanimljivo što psima ministarstvo – umjesto zaslužene novčane mirovine – osigurava hranu. :)

pol_pes_2.jpg

pol_pes_3.jpg