FOTO: U Općoj bolnici Varaždin obilježen Svjetski dan sepse Foto: Opća bolnica Varaždin

FOTO: U Općoj bolnici Varaždin obilježen Svjetski dan sepse

I.D./Varaždinske vijesti | 14.9.2016. u 11:02h | Objavljeno u Aktualno

Opća bolnica Varaždin je u utorak 13. rujna, predavanjem u sklopu kampanje "Zaustavimo sepsu" koja se provodi treću godinu zaredom, obilježila Svjetski dan sepse.

Naime, kako ističe Damir Poljak, dipl.med.techn., pomoćnik ravnateljice Opće bolnice Varaždin za sestrinstvo, svake tri do četiri sekunde sepsa u svijetu odnese jedan život, a unatoč tome, ona je još uvijek nedovoljno prepoznat problem u svijetu pa i u Hrvatskoj.

Predavanje o najnovijim sestrinskim smjernicama u zbrinjavanju bolesnika oboljelih od sepse i prevenciji održale su Ksenija Kukec, dipl.med.sestra i glavna sestra Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje te Željka Gajski, dipl.med. sestra i glavna sestra Službe za interne bolesti.

- Podaci o postocima oboljelih i umrlih u Hrvatskoj nisu poznati, no pretpostavlja se da pratimo svjetski trend velike smrtnosti, stoga je cilj ove kampanje i predavanja razvoj svijesti o prevenciji, ranom prepoznavanju i hitnom liječenju sepse - istaknule su predavačice.

Inače, sepsa uzrokuje više smrtnih slučajeva u svijetu godišnje od karcinoma prostate, karcinoma dojke i HIV/AIDS-a zajedno. Podaci govore da godišnje u svijetu od sepse oboli 20 do 30 milijuna ljudi, a uzrokuje i više od šest milijuna neonatalnih i prijevremenih smrti te više od sto tisuća smrti rodilja.

Kampanja "Zaustavimo sepsu" provodi se u sklopu obilježavanja Svjetskog dana sepse, 13. rujna, u organizaciji Hrvatskg društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije. Centralno obilježavanje održalo se u Zagrebu, a uz Varaždin, u obilježavanje su se uključili i Čakovec, Pula i Knin.

 

Galerija slika