Vojarna će nositi ime slavne 7. gardijske brigade "Puma" Foto: Krešimir Đurić

FOTO U obnovu vojarne u koju se za mjesec dana vraća vojska uloženo 35 mil. kn

M.P./Varaždinske vijesti | 19.11.2018. u 15:46h | Objavljeno u Aktualno

Mjesec dana uoči povratka 2. mehanizirane bojne „Puma“ iz Našica u Varaždin, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop danas je obišao kako napreduju radovi na vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Radovi su, otkrio je, stajali 35 milijuna kuna.

- Dio radova odradili su vanjski izvođači pri čemu je ugovoren iznos od nešto više od 12,7 milijuna kuna, dok su ostale radove izvodili pripadnici Hrvatske kopnene vojske i ostale postrojbe vojske. Radovi će biti obavljeni u roku, a u ovoj se fazi privode kraju radovi na dvije zgrade te restoranu. Naime, čovjek je najvažniji, a da biste dobili njegov maksimum, morate mu stvoriti bolje uvjete rada nego su bili dosad. Ujedno, želja nam je bila vratiti ljude svojim obiteljima - naveo je Jakop.

_DSC1863.jpg

Zajedno s državnim tajnikom Jakopom u Varaždin je danas stigao i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković. Pojasnio je da će u Varaždinu uskoro živjeti 600 vojnika, odnosno pripadnika 2. mehanizirane bojne “Puma” koji su zapravo manevarska bojna gardijske-okolopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Riječ je o nasljednicima slavne 7. gardijske brigade “Puma” u čiju će čast i sama vojarna u Optujskoj ulici u Varaždinu nositi njihovo ime.

- Osim što se u Varaždin vraća dio vojnika koji ovdje imaju obitelji, bojnu ćemo popuniti s ljudima koji žele doći u Varaždin što znači da ćete imati novih stanovnika. Ovo je, naime, put prema rješavanju koncepta “putujuće vojske” te poboljšavanja uvjeta i života rada svakog pripadnika čime postajemo brža i efikasnija organitzacija koja može odgovoriti svim izazovima. Konkretno, zadaci 2. mehanizirane bojne “Puma” su obrana suvereniteta RH, obrana i pomoć saveznicima, odlazak na razne misije, doprinos svjetskom miru, ali i civilnim institucijama - rekao je Jurković.

_DSC2028.jpg

Saborski zastupnik Anđelko Stričak zahvalio je svima koji su pridonijeli projektu vraćanju vojske u Varaždin.

- O povratku vojske prvi smo puta razgovarali u prosincu 2016. i točno nakon dvije godine vojska se vraća u Varaždin. Odradili smo kvalitetan posao i kako sam već nekoliko puta rekao, povratak je važan iz gospodarskog, sigurnosnog i demografskog aspekta. Naime, nakon odlaska vojske prije desetak godina naišao sam na članak da Varaždin i okolica time gube 12 milijuna kuna mjesečno, odnosno 120 milijuna kuna godišnje, te 1,2 milijarde kuna u ovih deset godina. Dakle, sada će novac vojnici trošiti ovdje i on će ostajati ovdje. Što se tiče sigurnosnog aspekta, svjedoci smo da vojnici prvi prikaču u pomoć građanima u slučaju elementarnih nepogoda, a treći dio, demografski, jest činjenica što ovdje dolazi 600 ljudi obitelji. No, najvažnije je što je ovaj prostor nakon 10 godina napokon priveden svrsi. Dio se vraća vojsci, dio ostaje civilnim institucijama, a moguće i Sveučilištu Sjever ako zatreba - poručio je Stričak.

_DSC1994.jpg

Inače, u vojarni u Optujskoj svakodnevno radi 50-ak vojnika i ostalih radnika koji užurbano privode kraju potrebne radove kako bi ona za mjesec dana mogla “zasjati” u punom sjaju. Naime, za 19. prosinca priprema se svečani božićni koncert u 18.30 sati u dvorani u Optujskoj ulici koji će biti otvoren za sve građane, dok će 20. prosinca u vojarni biti svečano postrojavanje. Zanimljivo je što će vojnici iz Našica u varaždinsku vojarnu umarširati nakon šestodnevnog pješačenja, a vojarna će tog dana biti otvorena za svo građanstvo.

- Hodnja se zove “Pumin skok 18” u spomen na 21. obljetnicu najveće vježbe koju je provela 7. gardijska brigada - naveo je bojnik Zlatko Iživkić, zapovjednik 2. druge mehanizirane bojne „Puma“.

Označeno u