FOTO U ivanečkome kraju razlivena Bednja i pritoci prouzročili milijunske štete

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Proteklih je dana na ivanečkom području, zbog poplava koju su prouzročili razlivena Bednja i nabujali potoci, bilo uspostavljeno izvanredno stanje. Radi koordinacije svih mjera koje su se provodile u cilju obrane od poplava bio je aktiviran i Stožer Civilne zaštite Grada Ivanca.

U srijedu, 21. rujna, Grad Ivanec je od predsjednika vijeća svih 30 mjesnih odbora zatražio da do ponedjeljka, 25. rujna, u gradsku upravu dostave podatke o štetama koje su na njihovu području poplave i razliveni potoci nanijeli privatnoj imovini građana te komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi.

Na terenu je i gradsko Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a najpogođenija područja obišao je i gradonačelnik Milorad Batinić sa suradnicima iz komunalnih službi. Među ostalim, obišao je nerazvrstanu cestu u prigradskom ivanečkom naselju Salinovec, koju je bujica naprosto razorila.

Cesta je „potonula“ oko pola metra u duljini stotinjak metara, asfaltni sloj je puknuo na više mjesta te je doslovce ostao u zraku, a cesta je neprohodna i zatvorena za promet. Napuknuo je i cijeli okolni teren, stvorilo se klizište, a bujične vode koje su šikljale nizbrdo oštetile su makadamsku cestu prema predjelu Severinu i privatni plantažni vinograd.

Velika šteta je i u Margečanu, gdje je Bednja poplavila dvorišta, garaže i okućnice, dok su podzemne vode poplavile kućanstva. Ono što svakako i ovom prilikom treba spomenuti jest izniman angažman svih šest ivanečkih DVD-ova koji su najkritičnijih dana obavili pedesetak tehničkih intervencija na cijelom području grada.

Na mjesto intervencija izašli su svi DVD-ovi - DVD Ivanec, Salinovec, Gačice, Margečan, Radovan i Bedenec, a u pomoć su priskočili i DVD-ovi Klenovnik i Maruševec. U DVD-u Ivanec ističu da je ovoga puta najviše nastradalo područje grada Ivanca.

- Obrana od poplava i izgradnja nasipa izvršena je u Nazorovoj ulici kod tvrtke We-Kr, gdje je izgrađeno više od 150 metara nasipa. U Ulici žrtava hrvatskih domovinskih ratova izgrađen je nasip od 30 metara radi sprečavanja ulaska vode u kuću obitelji Belščak. Kod pružnog prijelaza u Ivanečkom Naselju, kao i u Stažnjevcu i Margečanu, također su izgrađeni nasipi i postavljane vreće s pijeskom. U utorak, 19. rujna, vatrogasci su bili na intervencijama punih 17 sati! – opisuje Mario Rogina, zapovjednik VZ grada Ivanca i DVD-a Ivanec.

Na području grada Ivanca u tri dana odrađeno je 45, dok je na području cijele Županije ukupno bilo 127 intervencija.

- Slobodno možemo reći da je uslijed obilnih kiša Ivanec bio jedno od najugroženijih područja, što potvrđuje podatak da je trećina ukupnih intervencija bila upravo u ovome kraju. A u kolikoj mjeri su ove godine elementarne nepogode harale Ivancem, svjedoči i podatak da je do 21. rujna DVD Ivanec intervenirao ukupno 113 puta, što je broj intervencija koji DVD uobičajeno ostvari za dvije i pol godine! – ističe Rogina.

No, sve spomenuto samo je manji dio ukupnih šteta koje će se još evidentirati i zbrajati idućih dana, kada se očekuju povratne informacije iz svih mjesnih odbora. Sasvim je sigurno da će biti iznimno velike jer prijave stižu s cijelog terena – iz Ivanca, Vuglovca, Salinovca, Lovrečana, Lukavca, Ivanečkog Naselja, Stažnjevca itd.

- Sadašnja oborinska odvodnja uz lokalne i županijske ceste dimenzionirana je za uobičajene protoke, ali ne i za ovakve ekstremne količine vode koje naprosto nije mogla „progutati“. Očito je da se suočavamo s posljedicama klimatskih promjena i da će se to morati uzimati u obzir kod svih budućih projekata. Ponovno se izlila Bednja i to unatoč tomu što je na ivanečkom području ona bila regulirana i tehnički uređena. Pritom je poplavila nekoliko privatnih kuća i teško oštetila objekte, prometnu infrastrukturu i poljoprivredne površine, na kojima je uništila ljetinu. S obzirom na to, s Hrvatskim vodama ponovno ćemo aktualizirati izgradnju retencija uzvodno i nizvodno od Ivanca, kao jedinog spasonosnog rješenja protiv poplavljivanja ne samo ivanečkog, već i lepoglavskog i pogotovo, ludbreškog područja – izjavio je Batinić.

Inače, u dogovoru s VZ-om, Grad Ivanec proteklih je dana vatrogascima koji su se na terenu borili sa stihijom osiguravao hranu i piće. Idućih dana gradonačelnik će prirediti prijem za vatrogasce.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.