FOTO: Svečanom sjednicom Skupštine obilježen Dan Varaždinske županije Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Svečanom sjednicom Skupštine obilježen Dan Varaždinske županije

| 8.9.2016. u 20:04h | Objavljeno u Aktualno

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u HNK Varaždin danas je obilježen Dan Varaždinske županije, koji se slavi svake godine 8. rujna, na blagdan Male Gospe.

Na proslavi su se osim predstavnika Županije te gradskih i općinskih čelnika, ravnatelja škola i ustanova, predsjednika Upravnih vijeća i Nadzornih odbora, branitelja, gospodarstvenika, predstavnika sudstva, vojske, policije i vjerskih zajednica te drugih gostiju, okupili i brojni drugi: dosadašnji saborski zastupnici Milorad Batinić, Božica Makar, Mario Habek, Anđelko Stričak i Josip Križanić, župan međimurske županije Matija Posavec te predstavnici Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš te general pukovnik Mladen Markač.

Okupljenima su se na početku obratili predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić i župan Predrag Štromar, kao i Mladen Markač i Matija Posavec, nakon čega su dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijeljena je, kao pravnoj osobi, Radiju Ludbreg, povodom 50. godina uspješnog djelovanja, kao pratitelju i izvjestitelju o svim događajima te posebno kao organizatoru niza kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja u gradu Ludbregu, i široj regiji. Kao pravnoj osobi, ista je nagrada dodijeljena i Udruzi Specijalne policije Pu Varaždinske – Rode, povodom 25. godišnjice osnivanja, u znak zahvalnosti za oslobođenje grada Varaždina i županije, kao i brojne uspješne vojno-redarstvene akcije u Domovinskom ratu te za obilježavanje mjesta sjećanja na suborce i mirnodopsko djelovanje u društvenom životu Županije. Kao fizičkoj osobi, nagrada je dodijeljena i Lani Kos, vrhunskoj mladoj umjetnici, za respektabilnu i uspješnu međunarodnu karijeru operne pjevačice, kojom promiče ugled Varaždinske županije u zemlji i svijetu.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je, kao pravnoj osobi, tvrtki Hew Ivanec d.o.o., poznatom izvozniku aktivnog dijela elektromotora, za širenje proizvodnje i kontinuirano zapošljavanje te za društveno odgovorno poslovanje u zajednici. Isto priznanje, kao fizičkoj osobi, dodijeljeno je Barbari Antolić Vupora, za višegodišnji uspješan rad na širem području društvenog djelovanja, od gospodarstva i obrazovanja do kulture i zaštite nacionalnih manjina, i realizaciju mnogih važnih projekata, kao što je učenje slovenskog jezika u županiji te za unaprijeđenije hrvatsko–slovenskih odnosa.

Počasnim građaninom Varaždinske županije proglašen je Mladen Markač, general–pukovnik i bivši zapovjednik Specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a Republike Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata, za zasluge u obrani i oslobađanju zemlje te osobnu žrtvu vezanu uz domovinski rat. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Marijanu Cesarcu, dr. med., poznatom kirurgu, za cjelokupni rad u zdravstvu Varaždinske županije i stručni doprinos medicini, posebno traumatologiji, kao vodećoj u Hrvatskoj.

Na svečanosti su dodijeljena i županova priznanja, a dobitnici su umjetnik Josip Cikač (posthumno), KUD Salinovec, KUD Hrvatske željeznice Varaždin, nogometaš Marko Rog, atletičarka Sara Kolak te skijaš Istok Rodeš.

Nagrade su uručene i najboljem učeniku srednjih škola Varaždinske županije, Jurici Gencu, te učenicima koji su na olimpijadama i međunarodnim natjecanjima ostvarili zapažene rezultate: Josip Kelava, Ilija Srpak, Ivan Bačani i Denis Borak, zatim Noa Šoić, Sven Vojnović, Dean Copan, Ivan Jovanović, Vilim Stančin i Antonio Vlahović, Klara Božić, Lana Drvoderić, Ena Horvat, Stefani Hrman, Ena Kosec, Lucija Mikulić, Paula Pakšec te Rea Simendić, kao i nogometna ekipa Druge gimnazije Varaždin.

Glazbeni užitak za sam kraj svečane sjednice pripremila je laureatkinja Lana Kos, otpjevavši nekoliko opernih arija.

Program obilježavanja dana Varaždinske županije nastavllja se u petak 9. rujna u 10 sati ispred Županijske palače na Franjevačkome trgu, gdje će biti predstavljeni zaštićeni poljoprivredno-prehrambenih proizvodi varaždinskog kraja kao što su trnovečka makovnjača, varaždinski klipići, vabučin, pogačice sa sirom i drugo. Obilježavanje će završiti smotrom povijesnih postrojbi te prigodnim programom Husarske pukovnije Varaždinske županije na Starome gradu s početkom u 17 sati.