FOTO Predstavljena električna vozila za održavanje varaždinskog groblja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Predstavljena električna vozila za održavanje varaždinskog groblja

| 15.3.2017. u 14:37h | Objavljeno u Aktualno

Direktor Parkova d.d. Marin Bašić i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas su na Varaždinskom gradskom groblju predstavili četiri elektrovozila za održavanje groblja, nabavljena uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Riječ je o investiciji od oko milijun kuna koju je s 40 posto sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

- Nabava električnih vozila predstavlja podizanje standarda i kvalitete održavanja groblja., uz povećanje fleksibilnosti u pružanju usluga i zaštiti okoliša. Naravno, smanjit će se i troškovi održavanja voznog parka, tim više što su Parkovi prošle godine instalirali solarnu elektranu pomoću koje proizvodimo vlastitu električnu energiju. Instalirana je i punionica za električna vozila te smo ovim električnim vozilima zatvorili krug i završili ulaganje vezano uz električnu energiju - naglasio je direktor Parkova.

Napomenuo je kako bez potpore FZOEU-a ovu investiciju ne bi bilo moguće financirati, a dodao je da Parkovi planiraju i nabavu električnih osobnih vozila, što će donijeti još veće uštede. Usto, budući da su klesari koji obavljaju svoju djelatnost na gradskom groblju iskazali interes za najam električnih vozila, Bašić je kazao kako postoji mogućnost daljnje nabave, što će ovositi o raspisivanju novih natječaja za nabavu električnih vozila.

- Vozila ćemo prvenstveno koristiti za održavanje Gradskog groblja Varaždin. Omogućavaju mir i razni se poslovi mogu obavljati za vrijeme sahrana. Visoke su nosivosti, do jedne tone, pa možemo obavljati i klesarske radove, a zbog fleksibilnosti možemo pružati bolje usluge građanima - napomenuo je Bašić.

Gradonačelnik Habuš također je napomenuo da nova električna vozila, zajedno s već postavljenom sunčanom fotonaponskom elektranom, predstavljaju zatvoren ekološki prihvatljiv sustav kojim će se unaprijediti održavanje poznatog varaždinskog groblja.

- Ovo je logičan slijed onoga što su Parkovi započeli prije nekoliko godina. Bilo je i dosta pritužbi naših sugrađana, naročito za vrijeme sprovoda, na korištenje motornih vozila koja stvaraju buku, no ni inače, kad odajemo počast preminulima, nije prikladno da oko nas buče traktori. Tako će, osim ekološke komponente koja je ovdje najbitnija, groblje i dalje biti oaza mira. Nakon velike solarne elektrane na Gradskoj tržnici i ostalih projekata energetske učinkovitosti koje je Grad Varaždin sufinancirao posljednjih godina, pokazali smo smjer kojim treba ići i dalje - istaknuo je Habuš.

Romana Brkić Knežević, rukovoditeljica RJ Groblje, kazala je da se vozila već neko vrijeme koriste na groblju, prvenstveno za sakupljanje smeća, a za njihovu upotrebu djelatnici Parkova već su primili pohvale građana i posjetitelja groblja.

Poslovođa održavanja groblja Zvonko Cupar napomenuo je da su građani još uvijek malo iznenađeni kad vide nova vozila, prvenstveno zato jer su tiha i ne čuju ih kad dolaze pa je potreban oprez.

- Vozila su tiha, a brzina je limitirana na 28 km/h i bolja su od traktora jer ne stvaraju buku. Usto, ne troše gorivo i nema zagađivanja. Olakšavaju nam posao jer nam je kod sakupljanja otpada i ostalih stvari po groblju lakše utovarivati - zaključio je Cupar.