Mile Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu Foto: Krešimir Đurić

FOTO Opet razbijena ploča Vijeća srpske nacionalne manjine u centru grada

| 10.7.2018. u 13:24h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gotovo pet godina otkako im je razbijena dvojezična ploča na zidu objekta u kojem djeluju, Vijeće srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu protekli se vikend ponovio taj slučaj.

Naime, u nedjelju, 8. srpnja, jedan od vijećnika srpske nacionalne manjine uočio je kako na zidu u Ulici Alojzija Stepinca nedostaje – ploča. Naknadno je pronađena razbijena u obližnjem kontejneru.

- Ovaj vandalizam napravljen je sa 7. na 8. srpnja, sa subote na nedjelju, no motivi nam nisu poznati. Pretpostavlja se da su iz mržnje. Ja sam inače u subotu oko podneva otišao iz prostorija, sve je bilo u redu, a zatim me u nedjelju oko 17 sati kolega vijećnik obavijestio da ploča nije na svom mjestu te da je vjerojatno uništena. Odmah smo pozvali policiju i oni su sve snimili, uzeli otiske, da bi ploču potom našli razbijenu u kontejneru u dvorištu. Jučer sam bio u policijskoj postaji kako bi se napravila kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari te prijava o nastaloj šteti. Policija provodi kriminalističku istragu i na dobrom su tragu - priča nam Mile Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu.

rsz_dsc_1239.jpg

Ujedno podsjeća da je ovo drugi takav slučaj. Vijeću je, dodaje, ploča razbijena i 15. studenog 2013. godine. Policija je tada u roku od 48 sata pronašla odgovorne. Radilo se o četvorici mladića od 20 do 26 godina koji su osuđeni na uvjetnu kaznu, a potom su se i ispričali zbog učinjenog. Jednog od njih Sekulić je čak i poznavao.

- Drugih problema kao nacionalna manjina nismo imali. Bilo je verbalnih prijetnji preko telefona, no tome ne pridajemo značaj. Kao manjina, osjećamo se sigurno u gradu Varaždinu, a nedavno je obilježen i Dan nacionalnih manjina za što smo dobili brojne pohvale. Inače, vrata naših prostorija uvijek svima su otvorena, a zanimljivo je što ovdje dolazi čak i više predstavnika većinskog naroda nego naše manjine - ponosan je Sekulić.

Dodaje kako je o ovom incidentu, odnosno vandalskom činu odmah obavijestio Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog narodnog vijeća i saborskog zastupnika, ali i predstavnike varaždinske gradske vlasti. No, žalosti ga što još uvijek nisu javno osudili ovaj događaj.

- Kao i prije pet godina, nadam se da će policija pronaći počinitelja ili počinitelje - rekao je Sekulić.

Kako bilo, Vijeće srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu morat će financirati izradu nove ploče i popravak u iznosu od oko 1.500 kuna, ali ih ovaj nemili događaj zasigurno neće zustaviti u njihovom radu.

rsz_dsc_1207.jpg

rsz_dsc_1239.jpg