Smrtno su stradala četiri pripadnika SJP PU varaždinske, a jedan je nestao Foto: PU varaždinska

FOTO Obilježena 27. obljetnica pogibije pripadnika SJP "Rode"

Varaždinske vijesti | 9.11.2018. u 19:25h | Objavljeno u Aktualno

Na izlazu iz Jarmine prema Karadžićevu, na mjestu gdje su prije 27 godina u pokušaju proboja neprijateljskih snaga oko Vukovara smrtno stradala četiri pripadnika SJP PU varaždinske, a jedan pripadnik nestao, danas je održan svečani program u znak sjećanja na jedan od najtužnijih dana u Domovinskom ratu za varaždinski i međimurski kraj.

U junačkoj akciji varaždinskih i međimurskih policajaca koji su se kroz Karadžićevo trebali probiti prema opkoljenom Vukovaru, smrtno su stradali pripadnici SJP varaždinske „Roda“ Mladen Kasun, Zvonko Kardoš, Branko Kos, Željko Pongrac, dok je Vlado Štampar nestao. Tada je ranjeno 28 pripadnika "Roda".

8.jpg

Akcija koja je trebala dati tračak nade iscrpljenim braniteljima Vukovara, bila je pomno planirana i prema svim pokazateljima trebala je biti obavljena bez većih poteškoća i žrtava, u samom početku bila je osuđena na propast. Naime, po ulasku policajaca u Karadžićevo, koje su do tada branile neznatne snage JNA, policajce su dočekale mnogobrojne srpske snage, ojačane tenkovima, topništvom i teškim strojnicama.

U svečanom programu podno spomen obilježja vijence su položili i svijeću zapalili izaslanstvo obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika, izaslanik Hrvatskog sabora i Vlade RH Anđelko Stričak zajedno sa saborskim zastupnikom Stevom Culejom, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova predvođeno posebnim savjetnikom ministra Mladenom Markačem, zamjenikom glavnog ravnatelja Željkom Prša te načelnicima PU varaždinske, međimurske i vukovarsko-srijemske, dok je u ime Ministarstva hrvatskih branitelja vijenac položio i svijeću zapalio pomoćnik ministra Dinko Tandara.

10.jpg

Podno spomen obilježja počast poginulim kolegama odalo je i izaslanstvo Udruge specijalne policije „Roda“, potom izaslanstvo Općine Jarmina, Vukovarsko-srijemska županija, Općina Vinica i predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

U župnoj crkvi Sv. Vendeline u Jarmini služena je sveta misa zadušnica za smrtno stradale i nestale pripadnike SJP „Roda“.

1.jpg

Označeno u