FOTO: Nova atrakcija u Varaždinu - klupica koja svira i svijetli

Napisao/la: -

Povijesna jezgra Varaždina bogatija je za još jednu umjetničku instalaciju - interaktivnu glazbenu klupu koja je postavljena na Franjevačkom trgu, ispred bivše robne kuće Varteks.

- Riječ je o intervenciji u prostoru realiziranoj kroz projekt “Umjetnost na ulici - urbani mobilijar u funkciji turizma” kojeg Turistička zajednica grada Varaždina kontinuirano provodi od 2012. godine. Cilj je oživljavanje javnog prostora u središtu grada kreativnim i umjetničkim instalacijama a sve u svrhu oplemenjivanja javnog prostora i dodatnog osjećaja ugode, boravka i života u samome središtu grada, ali i ojačavanje samog imidža Grada Varaždina. Vjerujemo kako će klupica postati nova turistička atrakcija - rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Ujedno je najavila i postavljanje dviju novih klupa u Šetalištu Vatroslava Jagića

Do sad je u sklopu tog projekta u povijesnog gradskoj jezgri postavljen cijeli niz umjentičkih instalacija poput gradskih “cimera”, instalacija Pogled i Ptice, klupe Obluci, Kraljevskog stolca, Krinoline ljubavi, instalacija Varaždinsko zelje i Varaždinski klipić

Interaktivna glazbena klupa rezultat je suradnje sa zagrebačkim Studiom Clinica, specijaliziranim za produkt dizajn i dizajn interpretacijskih postava raznih institucija. Na temelju njihove ideje, klupu je izradio i opremio varaždinski tim.

- Ideja klupe je došla na inicijativu Turističke zajednice Grada Varaždina. Mi smo smislili dva rješenja - jedno analogno i jedno digitalno. Digitalno se pokazalo kao interesantnije i kvalitetnije rješenje, jer se sam sadržaj koji se nalazi unutar klupe može promijeniti. Sa odličnim varaždinskim timom smo odradili i tehnički dio i autorski dio glazbe koji je odradio Emil Herceg - rekao je Vedran Kasap iz Studia Clinic

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok istaknuo je kako će klupica zasigurno biti atraktivna.
- Instalacija je baš zgodna, biti će atraktivna s obzirom na to da klupica i svijetli i čuje se glazba bez obzira da li sjedite ili ne. To su urbane intervencije koje se postavljaju po gradovima. Treba paziti da se uklopi u gradsku jezgru. Svaka atrakcija, svaka oprema koja se postavi, svaka intervencija u prostor dovodi dio novih ljudi koji možda ne bi išli u grad. Međutim, da bismo vratili inače život u centar grada nije dovoljna samo jedna klupica, trebaju sve klupice biti pun

Klupa je dizajnirana tako da se na njoj nalazi pet ploha koje počinju proizvoditi zvuk i svjetlost kada netko sjedne na nju. No, ima i senzor koji će prepoznavati šetače pa neće ni biti potrebno sjesti na nju kako bi klupica zasvirala i zasvijetlila. Glazba će se prilagođavati prema godišnjim dobima ali i o dobu dana, pa će tako glazba biti tiša po noći kako ne bi smetala stanarima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.