FOTO Na Franjevačkom kišobranima formirali ružičastu vrpcu: Redovitim pregledima protiv raka dojke Foto: Krešimir Đurić

FOTO Na Franjevačkom kišobranima formirali ružičastu vrpcu: Redovitim pregledima protiv raka dojke

| 6.10.2017. u 14:36h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Dana ružičaste vrpce - Dana borbe protiv raka dojke, koji se obilježava 7. listopada, u Županijskoj je palači danas održan stručni skup u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin i Udruge žena operiranih na dojku – Mammae klub.

- Posljednji dostupni podaci koji se odnose na broj oboljelih od raka dojke su iz 2014., i te su godine u Varaždinskoj županiji 83 žene oboljele od raka dojke. U 2016. godini su 43 žene umrle od raka dojke, koji je ujedno i najčešći oblik raka kod žena. Gotovo svaka četvrta žena koja oboli od raka, obolijeva upravo od raka dojke. Od ukupnog broja oboljelih jedan posto se odnosi na muškarce, a kod nas je to otprilike jedan muškarac godišnje - na crne brojke ukazala je Irena Stipešević-Rakamarić, dr.med.spec. javnog zdravstva, iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

DSC 7749 900x581

Odazovite se na mamografiju

Važnu ulogu u smanjenju broja oboljelih ima mamografski pregled, na koji se, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, svake dvije godine pozivaju sve žene u Hrvatskoj u dobi između 50 i 69 godina. Poziv za besplatni mamografski pregled žene dobivaju na kućnu adresu.

- Trenutno je u tijeku peti ciklus probira. Prema podacima iz četvrtog ciklusa, obuhvaćeno je oko 24.000 žena na području Varaždinske županije. Odaziv je bio oko 64 posto, i uglavnom se kreće oko tog broja. U četvrtom ciklusu po odazivu smo bili treća županija u Hrvatskoj, a da bi se polučili rezultati, odnosno smanjio mortalitet, cilj je da odaziv bude veći od 70 posto, stoga pozivamo žene da nam se jave. Za sva pitanja dostupni smo svakim danom od 7 do 15 sati na besplatnom telefonu 0800-200-163 - istaknula je dr. Stipešević-Rakamarić, uz napomenu da je oko 60 posto karcinoma koji su otkriveni u probiru, otkriveno rano, u 1. i 2. stadiju.

DSC 7824 900x597

- Kad se karcinom otkrije u tom ranom stadiju, petogodišnje preživljenje iznosi gotovo 100 posto. Zato se treba odazvati na probir, jer je to najmoćnije oružje u borbi protiv karcinoma dojke - napomenula je dr. Stipešević-Rakamarić.

Na stručnom skupu o dijagnostici bolesti dojke govorila je Doroteja Bosilj, dr. med. spec. medicinske radiologije, iz Opće bolnice Varaždin.

- Kao osnovne metode dijagnostike imamo mamografiju i ultrazvuk. Bazičnu mamografiju bi svaka žena trebala obaviti s 40 godina, a nakon toga, prema potrebi, slijede i druge pretrage kao što su ultrazvuk, punkcija, biopsija i drugo. Mamografija otkriva više od 90 posto karcinoma, osim kod žena koje imaju veliku gustoću žlijezdanog tkiva. Kod njih se dijagnostika nadopunjuje ultrazvukom - naglasila je dr. Bosilj, dodavši kako žene u Varaždinskoj županiji, zbog straha od zračenja, ponekad zaziru od mamografije. Ipak, istaknula je, taj je strah neopravdan.

Za rano otkrivanje raka dojke iznimno je važan i samopregled dojki.

Redoviti mjesečni samopregledi

- Samopregled dojke je, uz sve metode dijagnostike, prvi korak u preventivi prema smanjenju smrtnosti od raka dojke. Nažalost, na sam tijek nastanka bolesti ne možemo puno utjecati, no puno možemo učiniti da, ukoliko se bolest pojavi, ona bude izlječiva. Ako se na vrijeme otkrije, gotovo 90 posto karcinoma dojke je izlječivo. Nažalost, zbog listi čekanja na druge dijagnostičke metode mora se prilično čekati, a samopregled dojke je nešto što ne košta ništa, što ne moramo čekati, a ženi može spasiti život. Šansa za izlječenje se povećava ako se samopregled obavlja redovito svaki mjesec. Naime, jednom je anketom ustanovljeno da su u velikom postotku slučajeva karcinoma dojke, žene svoj karcinom napipale same, sasvim slučajno. Ako budu osvješćene i educirane, tada će se taj postotak biti i puno veći. Šansa za izlječenje se povećava ako se samopregled obavlja redovito svaki mjesec - istaknula je Marija Hrašćanec, predsjednica Mammae kluba Varaždin.

Zdrav životni stil također ima veliku ulogu u prevenciji raka, o čemu je na stručnom skupu govorila dr. Stipešević-Rakamarić.

DSC 7852 900x556

- Veliku ulogu u prevenciji ima i primarna prevencija. Kad bismo opisivali osobu s najmanjim rizikom obolijevanja od raka, to bi bio nepušač, osoba koja ne pije alkohol ili pije do jednog pića dnevno, čija je prehrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla, obilata voćem i povrćem, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, dakle, polinezasićenim mastima, jer zasićene masti su povezane s više oblika raka. Korisne su su i integralne žitarice, mahunarke te orašasti plodovi. Važna je i redovita fizička aktivnost te smanjenje stresa, uz tehnike opuštanja i fizičku aktivnost koja služi za neutralizaciju stresa i jačanje imunosnog sustava - pojasnila je dr. Stipešević-Rakamarić i dodala kako je svakodnevno potrebno 6-8 sati sna.

Dožupan Tomislav Paljak naglasio je važnost ovakvih manifestacija u podizanju svijesti javnosti o ovoj opasnoj bolesti.

- Ovakve manifestcije su naša obaveza, jer činjenica je da je obolijevanje od raka dojke vrlo prisutno u Hrvatskoj i svijetu, bez obzira na mnogobrojne kampanje. Pozornosti, uputa i razvijanja svijesti o opasnostima od ovakvih teških bolesti nikad nije dovoljno. Gotovo svatko od nas poznaje nekoga tko je obolio od te bolesti i zato želimo skrenuti pozornost kako bi više žena, ali i muškaraca, jer i oni mogu oboljeti od ove bolesti, išlo na preglede i na taj način spriječilo teže posljedice - upozorio je Paljak.

Nakon stručnog skupa, sudionici su se okupili ispred Županijske palače gdje su, držeći ružičaste kišobrane, formirali ružičastu vrpcu - simbol borbe protiv raka dojke, te u zrak ispustili ružičaste balone u znak sjećanja na osobe preminule od ove opake bolesti.

DSC 7865 900x597