FOTO Ministar Krstičević: Legendarne Pume bile su najbolje od najboljih Foto: Krešimir Đurić

FOTO Ministar Krstičević: Legendarne Pume bile su najbolje od najboljih

| 22.12.2017. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno

Svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, održana u petak 22. prosinca, bila je središnji događaj obilježavanja 25. obljetnice 7. gardijske brigade Puma.

Brojni uzvanici uveličali su ovaj jubilej legendarnih Puma - izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda pomoćnik ministra Dinko Tandara, saborski zastupnici, posebni savjetnik predsjednice RH Ante Deur, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, glavni inspektor obrane general bojnik Slaven Zdilar, ravnatelj Vojno-sigurnosno obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, župan Radimir Čačić, gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma Robert Puja, pripadnici Puma i njihove obitelji, branitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, invalidi Domovinskog rata, predstavnici općina i gradova te gosti iz cijele Hrvatske.

Okupljenima se na početku obratio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, čestitajući Pumama njihov jubilej i istaknuvši njihovu ulogu za život grada Varaždina i cijele Hrvatske.

25-obljetnica-puma-varazdin-15.JPG

- Tih '90-ih bili su to obični dečki iz grada, naši susjedi iz kvarta, ljudi s kojima smo kartali belu, igrali košarku i nogomet. Bila je to generacija koja je rasla s antiratnim pjesmama i rock-kulturom, ali i svjedočila krahu jedne čudne tvorevine u kojoj su Hrvati i Slovenci bili potčinjeni. Odjednom, uvijek je jedan od njih nedostajao za belu, ili su dva-tri nedostajal za "hakl". Odjednom se njihov život promijenio i antiratne pjesme zamijenile su pjesme koje su nas morale ohrabriti i za koje bi danas neki voljeli da ih se sramimo, ali ih se sramiti nećemo, barem ne u ovome gradu. I upravo ti koji su nam odjednom nedostajali u gradu bili su prevaga u Vukovaru, Dubrovniku, Zadru i svugdje gdje je Hrvatsku trebalo braniti. Oni danas slave u mirnodopskim uvjetima, izložbama, koncertima, predavanjima, satovima povijesti u našim školama i pokazuju da su integrirani u ovo društvo koje su i stvarali - istaknuo je Čehok te zahvalio svim Pumama i njihovim obiteljima i čestitao im na obljetnici.

Iznimnu ulogu Puma u Domovinskom ratu naglasio je i župan Radimir Čačić.

25-obljetnica-puma-varazdin-16.JPG

- Domovinu treba braniti kad je ugrožena, a vi ste to i činili i na tome vam treba odati priznanje. Od činjenica se ne može pobjeći - sve što je učinjeno ovdje padom varaždinskog korpusa JNA, sve što su učinile Specijalna jedinica PU Varaždinska "Rode" i 7. gardijska brigada "Puma", malo je gradova koji se mogu time ponositi - rekao je, među ostalim, Čačić.

Znakovito je bilo obraćanje Dinka Tandare, izaslanika ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

25-obljetnica-puma-varazdin-17.JPG

- Jesmo li mi opravdali ono za što su naši branitelji položili živote? Mislim da još nismo. Rat je završio, ali borba za Hrvatsku još nije. Zato vas molim da budemo složni, jer jedino tako možemo to napraviti, zajedništvom svih naših postrojbi i branitelja i njihovim uključivanjem u oporavak naše države - napomenuo je Tandara.

Ministar obrane Damir Krstičević primijetio je da se cijeli vrh Hrvatske vojske došao pokloniti Pumama.

25-obljetnica-puma-varazdin-18.JPG

- Hrvatska se mora pokloniti na spomen 7. gardijske brigade i njenog veličanstvenog ratnog puta. Čast mi je kao vašem suborcu iz prijateljske 4. gardijske brigade biti svjedokom vaše neuništive volje i odlučnosti u provedbi zadaća tijekom pobjedničkog Domovinskog rata. Domovinski rat je temelj i naš početak, iz njega crpimo naše korijene, našu samosvijest i vjerodostojnost. Tijekom Domovinskog rata sve postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske dale su golem doprinos obrani i oslobađanju Hrvatske, međutim, moram reći i vjerujem da mi nitko neće zamjeriti, da su gardijske brigade bile udarna snaga u pobjedničkim operacijama, a najbolji od najboljih, i posebno mjesto u povijesti i srcima onih koji su vidjeli što može volja, htijenje i odlučnost, zauzima 7. gardijska brigada, legendarne Pume - zaključio je Krstičević uz gromoglasan pljesak okupljenih na proslavi, a osvrnuo se i na povratak vojske u Varaždin.

- Kao jedan od znakova poštovanja prema veličanstvenom ratnom putu Puma, vraćamo bojnu tamo gdje joj je i mjesto, kući, u Varaždin. Tijekom 2018. godine dio bojne iz Našica razmjestit ćemo u Varaždin, a cijelu bojnu 2019. Ujedno zahvaljujem Županiji i Gradi na potpori u ovome vrlo važnom projektu i što prepoznaju da povratak vojske u Varaždin ima višestruku korist, a to su podizanje kvalitete života i rada pripadnika Hrvatske vojske. Svjedoci smo promijenjene sigurnosne paradigme u cijelome svijetu pa tako i u Hrvatskoj, koja jača i razvija svoju vojsku. Gradimo sustav sigurnosti kako bismo u svakom trenutku čvrsto i snažno mogli odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost te u tom kontekstu moramo sagledati i razmještaj Hrvatske vojske. Povratak vojske u Varaždin pridonijet će i gospodarskom razvoju ovog kraja - istaknuo je ministar obrane.

Okupljenima se u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića obratio saborski zastupnik Anđelko Stričak.

25-obljetnica-puma-varazdin-19.JPG

- Sjevernjaci su u tim teškim vremenima dali najviše, dali su 7. gbr, 104. brigadu, postrojbe policije i SJP Rode, to je doprinos sjevera u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske. Pred nama su novi izazovi - gospodarski rast, demografska obnova, borba za svako radno mjesto, znanost i obrazovanje, ali sve to je nemoguće provesti bez sigurnosti i zato nam treba jako vojska i zrakoplovstvo. Dio pripadnika Puma još je aktivan, dio je u politici, mnogi su postali poduzetnici i obrtnici, članovi općinskih ili gradskih vijeća, te i danas služite na ponos svom kraju i domovini - rekao je, među ostalim, Stričak.

Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma, naglasio je da su pripadnici Puma, 25 godina nakon osnutka i gotovo 15 godina nakon gašenja 7. gbr Puma, dio lokalnog i nacionalnog identiteta, budući da su pripadnici Puma, iako im je sjedište bilo u Varaždinu, iz cijele Hrvatske.

25-obljetnica-puma-varazdin-20.JPG

- Za Hrvatsku smo se borili i bili spremni podnijeti najveću žrtvu. Danas pripadnici brigade čuvaju tekovine i dignitet Domovinskog rata kroz aktivnosti Udruge veterana 7. gbr Puma, a svojim radom stvaraju dodatnu društvenu vrijednost i aktivno sudjeluju u razvoju civilnog društva - naglasio je Puja i zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali proslavu 25. obljetnice Puma.

U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Pumama je obljetnicu čestitao Vlado Galić, savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost.

25-obljetnica-puma-varazdin-21.JPG

- Ratni put 7. gardijske brigade dnevnik je pobjeda, a posebno mjesto u našim sjećanjima zauzima sudjelovanje 7. gbr u pobjedi svih hrvatskih pobjeda - VRO Oluja, u kojoj je Pumama pripala zadaća prodora u samu jezgru srpske agresije i pobune u Hrvatskoj, okupirani hrvatski kraljevski grad Knin. Nitko od nas neće zaboraviti prizore postavljanja hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi 5. kolovoza 1995. godine. Hrvatska vašu žrtvu neće i ne smije zaboraviti - poručio je Galić.

Između obraćanja govornika, prikazan je film  o osnivanju i ratnom putu 7. gardijske brigade Puma. Također, prikazane su i fotografija te imena svih poginulih i nestalih pripadnika Puma. Slavljeničkoj atmosferi svojim su nastupima doprinijeli poznati mariachi sastav Los Caballeros i vokalni ansambl Ladarice. Posebno dirljiv bio je završetak svečanosti, kada su izvođači zajedno s djecom iz varaždinskih vrtića i svima okupljenima na proslavi zajedno zapjevali pjesmu "Moja domovina".

25-obljetnica-puma-varazdin-28.JPG

Sat povijesti za učenike osnovnih škola

Svečanoj akademiji prethodila je sveta misa u crkvi Dobrog pastira koju je predvodio biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca u kapelici Sv. Juraja u Optujskoj ulici. Također, u palači Herzer u sklopu izložbe "7. gardijska brigada Puma" za učenike osnovnih škola grada Varaždina održan je sat povijesti na kojem je učenicima predstavljena povijesnica 7. gardijske brigade Puma.