FOTO Centar za mentalno zdravlje djece i mladih otvoren u Medicinskoj školi Varaždin

Varaždinska županija/vv | 6.11.2023. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

Svako dijete i mlada osoba, bez obzira gdje živi, ima pravo na pravovremenu podršku, zaštitu i skrb o mentalnom zdravlju, a odgovornost odraslih je dati im tu podršku, razumijevanje i sigurnost. Upravo iz tog razloga pri Medicinskoj školi Varaždin otvoren je Centar za mentalno zdravlje djece i mladih Varaždinske županije, kao prvi takve vrste u jednoj obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj.

Svečanosti otvaranja Centra, uz ravnateljicu Medicinske škole Varaždin mr. sc. Mirjanu Grabar Kruljac, prisustvovali su župan Anđelko Stričak, saborski zastupnici Damir Habijan i Predrag Štromar, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek zajedno s ostalim županijskim pročelnicima i vijećnicima, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, članovi Školskog odbora i drugi.

Bezbrižno odrastanje

Župan Stričak naglasio je kako je mentalno zdravlje preduvjet kvalitetnog života te kako se djeci i mladima mora pružati sva moguća pomoć da što lakše i bezbrižnije odrastaju u osobe kakve ova županija zaslužuje.

- Svjetski podaci govore kako na jedno dijete koje zatraži pomoć kod odrastanja, njih troje to prolaze sami i sami rješavaju svoje strahove u tišini. Stoga smo došli do zaključka kako bi bilo dobro jedan takav centar za mentalno zdravlje djece i mladih formirati upravo u sklopu škole. Na taj način učenici i mladi lakše će se otvoriti i zatražiti podršku kod svih izazova s kojima se susreću – rekao je Stričak nabrojavši koliko stručnjaka djeluje u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Varaždinska županija.

Centar_za_mentalno_zdravlje_30_-_kopija.jpg

- U 33 osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija radi 31 pedagog, 6 psihologa, 9 socijalnih pedagoga, 4 logopeda i 2 edukacijska rehabilitatora. Ujedno u 14 ustanova srednjoškolskog obrazovanja radi 14 pedagoga, 9 psihologa i jedan edukacijski rehabilitator. To je sveukupno 76 stručnih suradnika, što smatram da je za potrebe našeg obrazovnog sustava zadovoljavajuće. Upravo ovdje će svi ti stručni suradnici moći promišljati o izazovima s kojima se djeca i mladi susreću. Moći će im adekvatno pomoći, a vjerujem da će se djeca i mladi lakše odlučiti da im postave koje pitanje oko izazova svog odrastanja kroz koji prolaze – zaključio je župan čestitavši svima koji su uključeni u rad ovog Centra, ali i svim ravnateljima zdravstvenih ustanova jer samo u sinergiji stvara se bolja županija.

Osposobljeni stručnjaci

Ravnateljica Medicinske škole Varaždin, ujedno i voditeljica Centra Grabar Kruljac istaknula je kako će u centru raditi stručnjaci osposobljeni za rad s djecom i mladima.

- Koncept ovog Centra zamišljen je na način da u osnovnim i srednjim školama, kao i predškolskim ustanovama u Varaždinskoj županiji pa i šire, kada se prepozna potreba i kada se vidi da dijete ne funkcionira na način na koje je funkcioniralo prije, da se uputi u Centar, pa da mi stručnjaci vidimo koji dio možemo odraditi, a ono što nećemo moći, slat ćemo u naše suradničke ustanove – rekla je Grabar Kruljac.

Svečanom su otvorenju Centra nazočili i saborski zastupnici Damir Habijan i Predrag Štromar.

- Drago mi je da smo kao županija, prvi otvorili takav Centar i čestitam ravnateljici škole i njenom timu što su prepoznali važnost projekta i upustili se u ovu avanturu. Mentalno zdravlje izuzetno je bitno, pogotovo kod djece kojima je danas dostupna razna tehnologija, te većinu svog vremena provode na društvenim mrežama, a svi znamo da se uz one dobre strane, na tim platformama događaju i one loše stvari s kojima se djeca ne znaju nositi te im je potrebna pomoć. Ujedno i situacija uzrokovana koranavirusom učinila je svoje i siguran sam da će ovaj Centar mentalnog zdravlja za djecu dobro doći i sigurno prevenirati neke stvari koje do sad nisu bile moguće – rekao je Habijan.

- Predivno je biti ovdje u školi koja je vrhunska, koja je stvarala i stvara vrhunske učenike, buduće medicinske sestre i fizioterapeute, a radila je u uvjetima koji nisu bili prikladni za jednu srednju školu odnosno imala je najlošije uvjete što se tiče škola u Varaždinskoj županiji. Zahvaljujući nastavnicima, djelatnicima i svim zdravstvenim ustanovama u kojima su djeca obavljala praksu, gdje su ih vrhunski liječnici podučavali, pokazalo se da je ipak ključan ljudski faktor – rekao je zastupnik Štromar čestitavši svima na otvorenju takvog Centra.

Generacijski projekt

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek rekao je kako je projekt uspostave regionalnog centra u kojem djeluje i Centar za mentalno zdravlje generacijski projekt koji je počeo 2003. godine.

- Medicinska škola bila je „podstanar” u Uršulinskom samostanu, a 2003. godine od Republike Hrvatske dobivena je zgrada koja je nekad davno bila vojna ambulanta. Nakon toga, Uršulinski je samostan organizirao dječji vrtić, potom i osnovnu školu i to je dodana vrijednost u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju, a u novoj se zgradi razvila Medicinska škola Varaždin koja je bila najbolja medicinska škola u Hrvatskoj po objavi istraživanja iz 2018. godine, kada je dobila status regionalnog centra. U toj je zgradi Medicinska škola dijelila prostor s Hitnom službom koja je kasnije dobila svoj prostor i vidljivo je da je tu čitav niz dodanih vrijednosti. Nova oprema i novi prostori omogućit će suradnju i sa sektorom visokog školstva i sa zdravstvenim sektorom – rekao je Huđek.

Centar_za_mentalno_zdravlje_15_-_kopija.jpg

Centar će imati nekoliko odsjeka; za savjetovanje, za psihodijagnostiku, za tretman i psihoterapijsku podršku, odsjek za edukaciju stručnih suradnika te za psihoedukaciju roditelja, a u Centru će raditi stručnjakinje Sonja Veir Labaš, kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja educirana za rad s visokotraumatiziranom djecom i mladima, Zrinka Ivanković Mladenović educirana za rad s gluhim i nagluhim osobama, Karolina Novak Bosilj educirana za područja učenja i poučavanja te Mirjana Grabar Kruljac, dječja i adolescentna integrativna psihoterapeutkinja specijalizirana za rad s visokotraumatiziranom djecom i mladima.

Partnerske institucije su Opća bolnica Varaždin, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Centar za psihološku medicinu KBC Rebro, kao i ostale zdravstvene institucije koje se na kliničkoj razini bave mentalnim zdravljem djece i mladih.