FOTO R. Čačić i N. Martinčević dijelili sarmu i klipiče za zakladu Vita Foto: Krešo Đurić

FOTO R. Čačić i N. Martinčević dijelili sarmu i klipiče za zakladu Vita

VV | 16.12.2017. u 14:03h | Objavljeno u Aktualno

U atriju Županijske palače u Varaždinu danas je održana humanitarna akcija čiji je cilj prikupiti sredstva za Zakladu Vita, čiji je osnivač Varaždinska županija i koja osigurava pomoć roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti.

Posjetitelji su od 10 sati po simboličnim cijenama mogli kupiti "humanitarnu sarmu" i "humanitarni klipič", a uz svirku tamburaša, bilo je i slatkiša za najmlađe.

Građanima nije bilo teško čekati u redu na varaždinske klipiče i sarmu te istovremeno donirati novčana sredstva za pomoć djeci. U manje od sat vremena prikupljeno je 3.100 kuna.

Sarmu su dijelili i župan Varaždinske županije Radimir Čačić te posebna savjetnica Natalija Martinčević.

- Vrijeme nije najljepše, ali je odaziv naših građana doista veliki, zbog ukusne sarme, ali prvenstveno zbog donatorske akcije za Zakladu Vita, čiji osnivač je Varaždinska županija. Na to smo doista ponosni i svima od srca zahvaljujemo – rekla je Natalija Martinčević, koja je bila dirnuta nakon što je jedna gospođa njoj darivala privjesak.

S obzirom na odličan odaziv građana, koji su uživali slušajući i tamburaški sastav Krijesnica iz Vinice, donatorskih akcija će sljedeće godine biti još.

- Današnje humanitarno događanje je i promocija našeg varaždinskog zelja, koje je zaštićeno na razini Europske unije, kao i varaždinskog klipiča, zaštićenog na razini Hrvatske – istaknula je Natalija Martinčević.

Drugi aspekt bila je promocija domaćih proizvoda Varaždinske županije, prije svega bučinog ulja, varaždinskog zelja i varaždinskog klipiča. Treći cilj je nastavak uključivanja Županije u Advent. Naime, Županija se prvi put uključila u obilježavanje Adventa u Varaždinu, što se najljepše vidi po adventskom kalendaru na prozorima Županijske palače.

Damir Crleni iz Udruge kuhara Varaždinske županije kazao je da je cilj udruge očuvanje tradicije i gastronomije našeg kraja te se stoga i udruga uključila u događaje Adventa u Varaždinu.

- Nakon zagorskog purana i varaždinskog zelja, koji su zaštićeni na europskoj razini, pokrenuli smo i zaštitu za varaždinski klipić, s oznakom zemljopisnog porijekla. Nedavno smo dobili rješenje na razini Republike Hrvatske, a dalje se pokreće postupak za zaštitu i na europskoj razini - napomenuo je Crleni te ukratko ispričao o povijesti varaždinskog klipiča, koji se spominje već u 17. i 18. stoljeću.

Označeno u