Forum poslovanja nekretninama: Porezu na nekretnine treba pristupiti vrlo oprezno

Forum poslovanja nekretninama: Porezu na nekretnine treba pristupiti vrlo oprezno Foto: ilustracija

Na 25. Forumu poslovanja nekretninama, održanom u Zadru u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, raspravljalo se, među ostalim, i o uvođenju poreza na nekretnine kojemu, prema mišljenju HGK, treba pristupiti vrlo oprezno i u proces donošenja Zakona uključiti struku kako bi se kvalitetno sagledale i predvidjele sve pozitivne i negativne posljedice takvog poreza.

- Negativne posljedice uvođenja poreza na nekretnine mogle bi loše utjecati na većinu građana, a posljedično i za cijelo gospodarstvo - poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher.

Zaključeno je kako je promet nekretnina u stagnaciji, a zamjetan je pad trgovine građevinskim i poljoprivrednim zemljištem. Broj stranih vlasnika nekretnina u blagom je porastu, a Slovenci i Nijemci posjeduju najviše hrvatskih nekretnina. U prošloj godini ruski državljani bilježe najveći rast među stranim kupcima nekretnina u RH i to za 438 posto u odnosu na 2014.

- U ovom trenutku u pripremi su izmjene i dopune Zakona o gradnji paralelno s izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, čime bi se znatno ubrzao i pojednostavio proces provedbe postupka izvlaštenja, izdavanja građevinske i uporabne dozvole kroz sustav eDozvola kojim će se dozvole učitavati kao digitalni zapisi s digitalnim potpisom - rekao je pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo dodavši da u ovom trenutku Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja provodi analizu provedbe Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju i Zakona o građevinskoj inspekciji te da su za potpunu digitalizaciju u pripremi izmjene i dopune Pravilnika o sadržaju i izgledu idejnih i glavnih projekta.

Rezo je podsjetio na projekt „eNekretnine“ koji će uskoro sadržavati evidenciju prometa nekretnina i evidencije prijava javnobilježničke komore.

- Osnovni su preduvjeti za ostvarivanje i funkcioniranje sustava procjene nekretnina na tržišnoj osnovi ažurni i potpuni upisnici podataka, vođeni i strukturirani na način primjeran elektroničkoj obradi podataka - kazao je Rezo.

- Povezivanje sustava Porezne uprave sa sustavom javnih bilježnika dodatni je korak u osiguranju nadzora nad pravovremenom prijavom nastanka porezne obveze - rekla je zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan.

- Porezna uprava osnovala je radnu skupinu koja analizira porezni sustav, a produkt rada očekujemo krajem lipnja - poručila je Vuraić Kudeljan te napomenula kako će biti predložene i izmjene poreznog sustava.

- Porez na nekretnine u ovom trenutku ide kao supstitut komunalnoj naknadi - kazala je Vuraić Kudeljan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.