Državni tajnik Uhlir u Varaždinu predstavio novi krug subvencija stambenih kredita Foto: Krešimir Đurić

Državni tajnik Uhlir u Varaždinu predstavio novi krug subvencija stambenih kredita

Varaždinske vijesti | 9.3.2023. u 20:36h | Objavljeno u Aktualno

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 8. ožujka objavila je oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita. Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita u 2023. godini zaprimaju se u APN-u od 20. ožujka.

O toj je temi bilo riječi na tribini naziva "Mjere pomoći mladima u rješavanju stambenog pitanja", koju je u četvrtak, 9. ožujka organizirala Gradska organizacija HNS-a grada Varaždina.

O novom krugu subvencioniranja stambenih kredita okupljenima je govorio Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Vlada ima šest modela za rješevanje i pomoć mladim građanima. Pet modela se provode kroz POS, i dosad je kroz POS izgrađeno preko 8.000 stanova. Ti modeli su klasična, prva varijanta, kupnja stana u POS-ovoj zgradi uzimanjem posebne, povoljne linije kredita koji omogućava država, jer kroz kreditnu liniju POS-a može se uštedjeti do 10.000 eura na kupovini stana. To je model A1, a model A2 je kupnja stana kroz POS plus, znači bilo gdje na tržištu se može kupiti stan, ali se koristi kreditna linija POS-a koja omogućava uštede - istaknuo je Uhlir.

hns_varazdin_tribina_stambeni_krediti_09032023_3.jpg

- Model B je gradnja obiteljskih kuća, model C je kupnja građevinskog materijala, a model D je najam stanova kroz POS. Osobno sam pisao izmjene zakona o POS-u 2012. i 2014., kada je stvoren model POS plus i model najma stanova kroz POS. Dakle, to nije nikakva novost, Vlada ima te instrumente i oni su u funkciji. Šesti model je subvencija stambenih kredita koja se provodi od 2017., a koristilo ju je 27.000 obitelji - napomenuo je ovom prilikom državnim tajnik.

Predsjednik varaždinskog HNS-a Igor Klopotan ukazao je važnost mjera kojima se rješava stambeno pitanje mladih.

- Osvrnuo bih se samo na SDP-ov "Plan za stan" koji je predstavljen u Varaždinu. Jednom rječju - promašaj. HNS ima mjeru u čijoj je izradi državni tajnik sudjelovao, a riječ je o POS i POS plus modelu koji, osim kupnje stana, nudi i dugoročni najam - istaknuo je Klopotan.

hns_varazdin_tribina_stambeni_krediti_09032023_5.JPG

Podsjetimo, zahtjev za subvencioniranje mogu podnijeti: građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji nisu napunili 45 godina, koji imaju kreditnu sposobnost tj. ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita, koji nemaju u vlasništvu stan odnosno kuću te čiji bračni ili izvanbračni drug u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće subvencionira se stambeni kredit do najviše 1.500 € po m2 u, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 €, rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina, cijena od 1.500 € po m2 odnosno ukupni iznos kredita od 100.000 € mogu biti i veći, ali se razlika ne subvencionira, a visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi i kreće se od 30% do 51%.

Svi detalji o subvencijama dostupni su na stranici APN-a.