Državni inspektorat: Svi svinjogojci pridržavaju se mjera, što je s kolinjem? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Državni inspektorat: Svi svinjogojci pridržavaju se mjera, što je s kolinjem?

Ivica Kruhoberec | 11.12.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji nije bilo evidentirano nepridržavanja mjera iz Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH, posebice da se nakon 30. studenog svinje smiju držati samo na objektima na kojima se provode sve propisane biosigurnosne mjere, što znači da su svinjogojci osigurali potpunu i kontinuiranu provedbu biosigurnosnih mjera propisanih spomenutom naredbom te Naredbom o provedbi i financiranju mjera sprečavanja, kontrole i nadziranja bolesti životinja na području RH.

Doznajemo to od Državnog inspektorata RH, kojeg smo pitali provodi li se nadzor uvjeta držanja svinja u gospodarstvima, posebice na području Varaždinske županije te s kakvim rezultatom.

- Kontrola razine biosigurnosti na farmama svinja kontinuirano se provodila i prije samog izbijanja afričke svinjske kuge te se kontrole nastavljaju i dalje, ukazali su nam u Državnom inspektoratu. Ukoliko ostane tako, to znači da su svi svinjogojci u Varaždinskoj županiji svoja gospodarstva dodatno osigurali ili su, ako nisu podignuli razinu biosigurnosti, imali kolinje - odgovorili su...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti....

Označeno u