Varaždinom strujila poetska riječ: Održan treći pjesnički maraton "Poezijom govorim"

Varaždinske vijesti | 26.3.2019. u 18:17h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Udruge “Ritam misli” proteklog je vikenda održan 3. Međunarodni pjesnički maraton “Poezijom govorim – S poezijom govorim”, na kojem je sudjelovalo stotinjak hrvatskih i slovenskih pjesnika.

Pjesnički maraton počeo je u subotu, 23. ožujka, u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu, na kojem se okupilo mnoštvo pjesnika te brojni gosti i uzvanici, među kojima je bila i Njena Ekscelencija Smiljana Knez, veleposlanica Slovenije u Republici Hrvatskoj.

Glazbeni dio programa upotpunile su glazbene gošće, Ženska vokalna skupina ’’PAJDAŠICE’’ KUD-a ’’Anka Ošpuh’’ iz Ludbrega, i varaždinska mlada glumica, izuzetnog glasa Tena Antonija Torjanac, te pjesničko glazbeni par, Sonja Kušec i Alija Bećirević.

Samom otvaranju pjesničkog maratona nazočni su i uz veleposlanicu Slovenije Smiljanu Knez i Predsjednik županijske skupštine Alen Runac, predsjednik Mariborske literarne družbe, Marjan Pungartnik i predsjednica SKD NAGELJ, Martina Lesjak.

Ozračje je odisalo proljetnim ugođajem za koji su se vješto pobrinuli organizatori samog pjesničkog maratona, Ljubica Ribić i Milan Novak. Program su, uz organizatore, vodili Slađana Benkus, Edita Kutnjak – Zlatar, Davorka Črnčec i Nenad Slukić.

Nakon uvodnog glazbenog osvježenja Ženske vokalne skupine ’’PAJDAŠICE’’ i uvodnog pozdravnog govora, zvuk fanfara je najavio početak maratona. Pjesnici su darovali stihove, ispreplićući različitost jezika i emocija, povezujući se u jedinstvenu rijeku kojom putuju misli.

Trosatno poeziranje je zasigurno tražilo odmor. Uz šetnju gradom i upoznavanjem kulturnih znamenitosti Varaždina krenuli su do, prošle godine, zasađenog Pjesničkog stabla - javora, na trg Matije Gubca gdje su svečano otkrili obilježje stablu. Uz stihove proslavili novo pupanje i dolazak proljeća. Slijedila je modna revija pod nazivom "Crvena kapica" u organizaciji 6. Mjesnog odbora, Banfica pa nastavak maratona u programu "Večer uz svijeće i riječi u opuštenijem ugođaju.

U nedjelju se grupa pjesnika, koja je prenoćila u Varaždinu, pridružila grupi varaždinskih pjesnika i održali su završni program "Valovanje poezijom - život u toku" ispred Arene Varaždin te su topao dan, smiraj koji daruje Drava doprinijeli neprocjenjivom ugođaju povezanosti prirode i poezije, prirode i čovjeka.