Dr. Irena Stipešević Rakamarić o mentalnom zdravlju djece i mladih

| 23.4.2018. u 16:51h | Objavljeno u Aktualno

Unazad desetak godina sve se više suočavamo s problemima u zaštiti mentalnog zdravlja mladih. Ovisnosti, nasilje, depresija, suicidi i sl. sve su češće pojave koje se, iz generacije u generaciju, javljaju sve ranije, upozorava Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva i zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, naglašavajući da je djelovanje u području promicanja zdravlja i zdravih stilova života te očuvanja mentalnog zdravlja obveza je društva prema djeci i mladima.

- Mentalno zdravlje bitna je sastavnica ukupnog zdravlja i preduvjet kvalitetnog života, kako djece, tako i odraslih. Nije ono samo odsustvo mentalne bolesti, već je stanje dobrog bivanja u kojem pojedinac ostvaruje svoje sposobnosti, uspješno se nosi s uobičajenim stresovima života, radi produktivno i pridonosi svojoj zajednici - upozorava Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva i zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, koja se u svom radu susreće i s problematikom mentalnog zdravlja, osobito djeca i mladih, koji znaju pribjeći i potpuno neprimjerenim “rješenjima” za teškoće s kojima se suočavaju, među kojima se svakako izdvaja suicid.

- Unazad desetak godina sve se više suočavamo s problemima u zaštiti mentalnog zdravlja mladih. Ovisnosti, nasilje, depresija, suicidi i sl. sve su češće pojave koje se, iz generacije u generaciju, javljaju sve ranije. Djelovanje u području promicanja zdravlja i zdravih stilova života te očuvanja mentalnog zdravlja obveza je društva prema djeci i mladima. Žalostan događaj, koji se dogodio prošli tjedan i koji predstavlja nemjerljiv gubitak prvenstveno za ožalošćenu obitelj i bliske prijatelje, vršnjake i okolinu, ali i društvo u cjelini, nameće potrebu revidiranja mogućnosti koje postoje u zajednici da se takvi neželjeni, tragični ishodi u što većoj mjeri spriječe - naglašava Stipešević Rakamarić.

Događaji, kao što je suicid djeteta i mlade osobe, kako dodaje, kompleksan je čin s kojim se suočavaju i druge sredine i zemlje te, unatoč svim naporima, nije moguće spriječiti svaki takav ishod.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u